Genialny dodatek od Ewy Wachowicz. Przepis na śliwki w occie na słodko

Masz już dość tradycyjnych przetworów? Ewa Wachowicz to specjalistka, której sposób może okazać się strzałem w dziesiątkę. Jej przepisy sprawdzają się niemal zawsze i wszędzie. Śliwki w occie na słodko to idealny dodatek do mięsa czy serów. Przepis od jednej z najpopularniejszych gotujących prezenterek naprawdę warto wypróbować!

Zdjęcie ilustracyjneZdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © YouTube

Do mięs czy serów genialnie pasują słodkie konfitury, np. z gruszek. Uzupełniają one smak i dodają daniu "tego czegoś", co sprawia, że przypomina ono przysmaki rodem z restauracji.

Ewa Wachowicz zauważyła jednak, że niekoniecznie musi to być konfitura. Wystarczą... śliwki w occie. Okazuje się, że można zamarynować je w taki sposób, że nasze podniebienia będą zaskoczone ich cudowną słodyczą.

Przepis od jednej z najlepszych gotujących prezenterek w Polsce doskonale sprawdzi się przy niedzielnym obiedzie lub przy jakiejkolwiek innej okazji. Goście będą zaskoczeni i zachwyceni, bo ta oryginalna propozycja nie jest jeszcze tak popularna jak wcześniej wspomniane konfitury.

Jesteśmy jednak pewni, że gdy raz spróbujesz śliwek w occie z przepisu Ewy Wachowicz, zakochasz się w nich na zabój. Już żadne danie nie będzie smakowało tak jak wcześniej, bo ten smak jest wyjątkowy i niepowtarzalny. Wachowicz dopracowała przepis w każdym, nawet najmniejszym calu. Trudno się dziwić ogromnemu zainteresowaniu ze strony jej fanów.

Śliwki w occie na słodko wg. Ewy Wachowicz. Potrzebne składniki

  • śliwki
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki octu spirytusowego 10 proc.
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki goździków

Śliwki w occie na słodko wg. Ewy Wachowicz. Sposób przygotowania

  • Przygotowane wcześniej wyparzone słoiki napełnić śliwkami.
  • Przygotować zalewę.
  • Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i dodać goździki.
  • Mieszać, aby cukier się rozpuścił.
  • Doprowadzić do zagotowania.
  • Wlać ocet, ponownie doprowadzić do wrzenia i od razu wyłączyć.
  • Takim gorącym płynem zalać śliwki w słoikach.
  • Słoiki pasteryzować 20 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza.

I gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nawet 10 dni po Sylwestrze. Ornitolożka apeluje
Nawet 10 dni po Sylwestrze. Ornitolożka apeluje
Wojna w Ukrainie wychodzi poza front. To "stanie się codziennością"
Wojna w Ukrainie wychodzi poza front. To "stanie się codziennością"
Miliony z samorządów na telewizyjne sylwestry. Padły kwoty
Miliony z samorządów na telewizyjne sylwestry. Padły kwoty
Kosowo wybiera parlament. Ponowne głosowanie ma zakończyć impas
Kosowo wybiera parlament. Ponowne głosowanie ma zakończyć impas
TCS startuje w Oberstdorfie. Polacy poza gronem faworytów
TCS startuje w Oberstdorfie. Polacy poza gronem faworytów
Wyniki Lotto 27.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 27.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Morze w Walii wyrzuciło je na brzeg. Jest ich ponad 400
Morze w Walii wyrzuciło je na brzeg. Jest ich ponad 400
Polacy usłyszeli wołanie o pomoc w Tatrach. Węgier utknął na skale
Polacy usłyszeli wołanie o pomoc w Tatrach. Węgier utknął na skale
Włochy. Turyści dręczą rzadką fokę. Ekspert alarmuje
Włochy. Turyści dręczą rzadką fokę. Ekspert alarmuje
Opuścił ośrodek dla seniorów. Szukało go 60 osób
Opuścił ośrodek dla seniorów. Szukało go 60 osób
Sztorm uderzył w Szwecję. Jedna ofiara śmiertelna i wiele zniszczeń
Sztorm uderzył w Szwecję. Jedna ofiara śmiertelna i wiele zniszczeń
"To cud, że ten pies żyje". Dramatyczna akcja ratunkowa na Wiśle
"To cud, że ten pies żyje". Dramatyczna akcja ratunkowa na Wiśle