aktualizacja 

Gofry bez gofrownicy. Smakują jak znad morza

17

Jeśli jesteś fanem gofrów, ale nie masz gofrownicy, to możesz przygotować je na inny sposób. Chociaż takie gofry będą miały inny kształt, to nadal będą doskonale smakować. Podane z bitą śmietaną i owocami z pewnością przypomną wakacyjne wyjazdy.

Gofry bez gofrownicy. Smakują jak znad morza
Gofry bez gofrownicy. (Pixabay)

Zrobienie domowych gofrów jest bardzo proste i nie potrzebujesz do tego gofrownicy. Wystarczy zwykła patelnia grillowa, a jeśli nie masz takiej patelni, użyj zwykłej. Gofry będą miały inny kształt niż zazwyczaj, ale nadal będą świetnie smakować- nie potrzebujesz również gofrownicy.

Gofry bez gofrownicy. Potrzebne składniki:

  • 2 duże jajka klasy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • opakowanie cukru wanilinowego (lub kilka kropel ekstraktu z wanilii)
  • szczypta soli

Gofry bez gofrownicy. Sposób przygotowania:


  • rozpuść masło na małym ogniu, a następnie odstaw do wystudzenia
  • oddziel żółtko od białka
  • do miski dodaj żółtko, mleko, proszek do pieczenia, mąkę i cukier waniliowy
  • wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą miksera lub trzepaczki
  • w osobnym naczyniu białko z odrobiną soli ubij na sztywną pianę
  • partiami dodawaj białko do masy z żółtkiem i delikatnie wymieszaj
  • rozgrzej patelnię grillową i wlej porcję ciasta na środek
  • smaż na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony, aż każdy gofr zacznie się rumienic
  • gofry podawaj z bitą śmietaną, cukrem pudrem, owocami lub ulubioną polewą
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić