JM| 
aktualizacja 

Idealny jesienny deser! Przepis na puszyste ciasto dyniowe

2

Jesień w pełni, a co za tym idzie, sklepach roi się od dyń. Jak je wykorzystać? Najlepiej przygotować puszyste ciasto dyniowe z naszym przepisem!

Idealny jesienny deser! Przepis na puszyste ciasto dyniowe
Idealny jesienny deser! Przepis na puszyste ciasto dyniowe (Getty Images)

Ciasto z dynią jest bardzo delikatne i puszyste. Taki smakołyk może sprawić, że nawet najbardziej ponura jesień wyda Ci się fantastyczną porą roku. To idealny deser na jesienną słotę!

Ciasto dyniowe sprawdzi się w każdej sytuacji. W dodatku jest wyjątkowo proste! Jego przygotowanie i pieczenie zajmie Ci maksymalnie godzinę!

Przepis na ciasto dyniowe. Potrzebne składniki:

  • 500 g miąższu dyni
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 16 g cukry wanilinowego
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Garść orzechów włoskich
  • Garść rodzynków

Przepis na ciasto dyniowe. Sposób przygotowania:

  • Jajka ubij wraz z cukrem na puszystą masę. Do masy dodaj mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę i cynamon. Całość miksuj na średnich obrotach przez jakieś 3 minuty.
  • Następnie dodaj starty i odsączony miąższ dyni oraz drobno pokrojone orzechy włoskie i namoczone wcześniej rodzynki. Całość mieszaj drewnianą łyżką.
  • Ciasto z dyni przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy o średnicy 23 cm. Piecz przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni,
  • Przed upływem podanego czasu sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Patyczek powinien być suchy. Podaj lekko posypane cukrem pudrem.

Przepis na ciasto dyniowe. Idealny jesienny deser

Ciasto dyniowe możesz podawać z herbatą, kawą i jako deser do posiłku. Samo również smakuje wyśmienicie. Spróbuj także innych naszych przepisów, w tym na sernik japoński oraz rosół.

Obejrzyj także: Jesień, a wraz z nią przysmaki z dyni

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić