Jajka sadzone z... piekarnika. Puszyste jak chmurka

14

Jajka sadzone każdy zna i prawdopodobnie każdy lubi. Ich przygotowanie jest banalnie proste, ale warto spróbować innego sposobu na ich przyrządzenie, by urozmaicić swój jadłospis. Spróbujcie jaj sadzonych z... piekarnika! Wychodzą obłędnie puszyste.

Jajka sadzone z... piekarnika. Puszyste jak chmurka
Przepis na puszyste jajka z piekarnika (Getty Images, LauriPatterson)

Takich jajek sadzonych z pewnością jeszcze nie jedliście. Nie każdy wie, że tego dania nie trzeba przygotowywać na patelni. Jajka z piekarnika to idealny pomysł, gdy tradycyjne śniadania już ci się znudziły. Dzięki ubijaniu białko jest puszyste jak chmurka, a żółtko pozostaje idealnie płynne. Jeśli raz tego spróbujecie, już nigdy nie zrobicie jajek inaczej!

Przepis na puszyste jajka sadzone z piekarnika. Potrzebne składniki

  • 4 jajka
  • Ok. 50 g dowolnego tartego sera żółtego
  • Pieprz i sól do smaku
  • Pęczek szczypiorku

Przepis na puszyste jajka sadzone z piekarnika. Sposób przygotowania

  • Na początku rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
  • Jajka umyj, oddziel białka od żółtek.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim cztery równe okręgi z piany, pośrodku każdego zrób łyżką mały dołek.
  • Blaszkę wstaw do piekarnika i piecz przez około 5-6 minut.
  • Po tym czasie wyjmij blaszkę z podpieczoną pianą, w otworach umieść trochę tartego sera oraz po jednym żółtku. Piecz przez kolejne 7 minut.

Tak przygotowane jajka oprósz solą i pieprzem - najlepiej świeżo mielonym. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem i z ulubionymi dodatkami, np. grzanką, bekonem czy wędzonym łososiem. Smacznego!

Zobacz także: Smacznego: przepis na stek z kalafiora
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić