Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
SSŃ
|

Jajka sadzone z... piekarnika. Puszyste jak chmurka

11
Podziel się:

Jajka sadzone każdy zna i prawdopodobnie każdy lubi. Ich przygotowanie jest banalnie proste, ale warto spróbować innego sposobu na ich przyrządzenie, by urozmaicić swój jadłospis. Spróbujcie jaj sadzonych z... piekarnika! Wychodzą obłędnie puszyste.

Jajka sadzone z... piekarnika. Puszyste jak chmurka
Przepis na puszyste jajka z piekarnika (Getty Images, LauriPatterson)

Takich jajek sadzonych z pewnością jeszcze nie jedliście. Nie każdy wie, że tego dania nie trzeba przygotowywać na patelni. Jajka z piekarnika to idealny pomysł, gdy tradycyjne śniadania już ci się znudziły. Dzięki ubijaniu białko jest puszyste jak chmurka, a żółtko pozostaje idealnie płynne. Jeśli raz tego spróbujecie, już nigdy nie zrobicie jajek inaczej!

Przepis na puszyste jajka sadzone z piekarnika. Potrzebne składniki

  • 4 jajka
  • Ok. 50 g dowolnego tartego sera żółtego
  • Pieprz i sól do smaku
  • Pęczek szczypiorku

Przepis na puszyste jajka sadzone z piekarnika. Sposób przygotowania

  • Na początku rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
  • Jajka umyj, oddziel białka od żółtek.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim cztery równe okręgi z piany, pośrodku każdego zrób łyżką mały dołek.
  • Blaszkę wstaw do piekarnika i piecz przez około 5-6 minut.
  • Po tym czasie wyjmij blaszkę z podpieczoną pianą, w otworach umieść trochę tartego sera oraz po jednym żółtku. Piecz przez kolejne 7 minut.

Tak przygotowane jajka oprósz solą i pieprzem - najlepiej świeżo mielonym. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem i z ulubionymi dodatkami, np. grzanką, bekonem czy wędzonym łososiem. Smacznego!

Zobacz także: Smacznego: przepis na stek z kalafiora
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(11)
Pigi
2 miesiące temu
Tyle roboty, zeby sobie zadzone zrobic. Szkoda czasu i prądu.
Zofia
2 miesiące temu
A ja robie jajecznicę puszystą, bo zanim rozpuści sie tłuszcz, ubijam szybko jajka, wlewam na patelnię, od czasu do czasu podważając. Naprawdę, taka puszysta jajecznica dobrze smakuje.
Jolajna Loja
2 miesiące temu
Przesadzacie z tym marudzeniem... prąd jest drogi, ale gaz również. I kto wam każe same jajka piec. Ułożysz obok podgotowane(a nawet surowe) ziemniaczki to się w 20-25 min. upieką. Na innej półce może się mięso smażyć, albo zapiekanka czy nawet ciasto... albo ciasteczka. Piszecie jakbyście wszyscy byli na skraju bankructwa a z koszyków wywożonych z biedronek towary aż się wysypują.
tru
2 miesiące temu
7 minut plus 6 minut plus bicie piany wyciaganie wsadzanie z piekarnika..a do pracy trzeba zdążyć ,nie na sniadanie w moim przypadku
kolo
2 miesiące temu
to i tak sprawa gustu, osobiście wole jajka z patelni , białko lekko podsmażone po jednej stronie po drugiej ledwo ścięte , żółtko lejące się , trochę pieprzu i ewentualnie soli , i tyle ... bez kombinacji i zrobione w minute , a tu tyrać na jakieś bezy z żółtkiem, średnio to widzę
derek
2 miesiące temu
Jajko złotówkę, cała reszta dodatków, niech z 5 zł. Prąd, 25 zł. Stanowczo z patelni tańsze.
hania
2 miesiące temu
trzeba miec piekarnik z zachwile go nie odpalimy od polska hahahha
hania
2 miesiące temu
trzeba miec piekarnik z zachwile go nie odpalimy od polska hahahha
Jerry
2 miesiące temu
Co za wymyślone jajca. Lepsze tradycyjne z pomidorami itd.Przekładane jak omlet lub naleśnik. To jest to.
Waz
2 miesiące temu
Szybciej i taniej zrobić to na patelni. Co za pomysł, odpalać piekarnik dla kilku jajek. Dłużej będzie trwało nagrzewanie niż samo pieczenie. Autor chyba u mamusi mieszka.
Janka
2 miesiące temu
Przygotowywanie jajek w piekarniku jest marnotrawstwem przy dzisiejszych cenach prądu i gazu.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić