Takiej zupy dyniowej nie jedliście. Wyjątkowy przepis Roberta Makłowicza

Zupa dyniowa z przepisu Roberta Makłowicza to idealny pomysł na ciepły, rozgrzewający obiad. Jest źródłem cennych witamin i minerałów, dzięki którym zbudujemy odporność na sezon jesienno-zimowy.

Zdęcie ilustracyjneZdęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © YouTube

Jesień to idealny czas na dynię. To soczyste warzywo można przyrządzić na wiele sposobów. Idealnym pomysłem na pyszny, rozgrzewający obiad będzie zupa dyniowa. W książkach kucharskich nie brakuje przepisów na krem w wersji słodkiej bądź wytrawnej.

My jednak proponujemy przetestować ten od Roberta Makłowicza. Nasz topowy kucharz doskonale wie, jak sprawić, by nasze podniebienie oszalało od nieziemskiego smaku.

Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?

Taka zupa to bogactwo witamin i minerałów, tak potrzebnych szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy ważne jest budowanie odporności. Sama dynia to źródłem wielu składników takich jak: wapń, magnez, selen, potas czy cynk oraz witamin antyoksydacyjnych: A, C i E, a także kwasu foliowego i niacyny.

Przepis Makłowicza jest wyjątkowy. To prawdziwe niebo w gębie, które sprawdzi się zarówno jako zwykły obiad jak i niestandardowe dane podane gdy przyjdą goście.

Zupa dyniowa Roberta Makłowicza. Składniki:

  • 2 l bulionu
  • 0,5 kg dyni
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • 1 szklanka białego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oleju z dyni
  • prażone pestki z dyni
  • gałązka tymianku
  • sól, pieprz

Zupa dyniowa Roberta Makłowicza. Sposób przygotowania:

  • Do wysokiego rondla o grubym dnie nalać nieco oliwy.
  • Zeszklić na niej kostki cebuli, a następnie posiekany czosnek.
  • Teraz wrzucić kostki dyni pomarańczowej i żółtej.
  • Smażyć 2 – 3 minuty, mieszając, co jakiś czas (nie może się przypalić).
  • Dodać pastę pomidorową, rozprowadzić i smażyć jeszcze 1 min.
  • Wlać odtłuszczony bulion wołowy lub wołowo – drobiowy oraz nieco białego wytrawnego wina.
  • Gotować 20 – 30 minut, dodając otarty tymianek.
  • Zdjąć zupę z ognia, zmiksować na gładki krem.
  • Wstawić znowu na gaz, wlać słodką śmietankę i zagotować.
  • Wlać do talerza.
  • Na wierzchu zrobić szlaczek z oleju dyniowego oraz posypać uprażonymi pestkami z dyni i białym, pieprzem.

Koniec roboty. Smacznego!

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?