Jak wykorzystać jedzenie po Wigilii?

Wigilijne uczty często pozostawiają nas z mnóstwem jedzenia, które warto mądrze wykorzystać, zamiast wyrzucać. Oto kilka praktycznych wskazówek, co zrobić z nadmiarem świątecznego jedzenia.

Co zrobić z nadmiarem świątecznego jedzenia?Co zrobić z nadmiarem świątecznego jedzenia?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Teresa Kasprzycka

Wigilijny stół to symbol obfitości i świętowania w gronie rodziny. Jednak po kilku dniach radości i ucztowania zastanawiamy się, co zrobić z nadmiarem jedzenia. Racjonalne gospodarowanie resztkami pozwala uniknąć marnotrawstwa, a przy tym zachować smak świąt na dłużej. W jaki sposób wykorzystać jedzenie po Wigilii? Oto kilka wskazówek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Test majonezów. Oto jak poradzili sobie z nim Białostoczanie

Jak wykorzystać resztki po świętach?

Rzeczywistość poświąteczna nie musi oznaczać ciągłego podjadania tych samych potraw. Odrobina kreatywności w kuchni potrafi zdziałać cuda.

Na przykład, z resztek mięsnych można przygotować pasztet lub nadzienie do naleśników. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak łatwo jest nadać nową formę wędlinom czy pieczeni. Wystarczy je zmielić czy pokroić i wykorzystać jako farsz do pierogów lub bazę sosu do makaronu. Dodanie warzyw zalegających w lodówce do zapiekanki pozwala na dalsze wykorzystywanie świątecznych smaków w nowej odsłonie.

Pozostałości po wigilijnej rybie, zamiast wyrzucać do kosza, można z powodzeniem przekształcić w smakowite dania. Jeśli została nam ryba pieczona lub gotowana, najprostszym sposobem na jej ponowne wykorzystanie jest przygotowanie pasty rybnej. Wystarczy rozdrobnić mięso ryby, dodać nieco majonezu, musztardy, posiekaną cebulę i koperek, aby uzyskać smarowidło doskonałe na kanapki.

Innym znakomitym pomysłem jest użycie resztek do przygotowania rybnego ragout. Wystarczy podsmażyć cebulę oraz czosnek, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory, a następnie wrzuć rozdrobione mięso ryby. Całość można przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Tak przygotowane ragout świetnie smakuje podane z kaszą lub ryżem.

Kapusta z grzybami i grochem, jedna z klasycznych wigilijnych potraw, może zyskać nowe życie po świętach dzięki kilku prostym pomysłom. Jednym z nich jest dodanie jej do farszu na pierogi albo krokiety. Rozdrobniona kapusta z grzybami i grochem świetnie sprawdzi się jako wypełnienie tych tradycyjnych dań, wzbogacając ich smak i aromat.

Inną opcją jest użycie jej jako składnika do zapiekanki. Możesz połączyć resztki kapusty z ugotowanym makaronem lub ziemniakami, posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku. Dodatek śmietany lub prosty sos beszamelowy nada potrawie kremową konsystencję.

Świąteczne ciasta mogą być świetną bazą do przygotowania nowych deserów. Zamiast wyrzucać nadmiar, można go przekształcić w smaczne bajaderki. Wystarczy pokruszyć resztki ciast, dodać odrobinę mleka, masła, powideł, kakao, a także suszone owoce czy orzechy. Tak przygotowaną masę formujemy w małe kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.

A co zrobić z czerstwym pieczywem? Czerstwe pieczywo kryje w sobie ogromny potencjał. Grzanki lub kruszonki wykonane z podsmażonych kromek chleba to prosty sposób na wzbogacenie kremowych zup czy sałatek. Chałki, drożdżówki czy inne słodkie pieczywo mogą być bazą dla pysznych tostów francuskich.

Kiedy po świętach zostaje nam nadmiar suchego chleba, można też pomyśleć o jego zmieleniu na bułkę tartą, która przyda się w kuchni na wiele sposobów, od panierowania po wykorzystanie w zapiekankach.

Jak nie marnować świątecznego jedzenia?

Święta to czas radości, ale też moment, kiedy łatwo jest przesadzić z ilością przygotowanego jedzenia. By uniknąć marnotrawstwa, warto już na etapie planowania menu uwzględnić rzeczywistą liczbę gości i ich preferencje kulinarne. Racjonalne porcjowanie może pomóc uniknąć nadmiernego przygotowywania potraw.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Te maile pogrążą Trumpa? Ujawnili, co pisał Epstein
Te maile pogrążą Trumpa? Ujawnili, co pisał Epstein
Wulkan szykuje się do erupcji? Niepokojące doniesienia z europejskiej wyspy
Wulkan szykuje się do erupcji? Niepokojące doniesienia z europejskiej wyspy
Jest za darmo. Zaleca go 2/3 psychiatrów w Polsce
Jest za darmo. Zaleca go 2/3 psychiatrów w Polsce
Zaczepił o stalową linkę na drodze. Doszło do poważnego wypadku
Zaczepił o stalową linkę na drodze. Doszło do poważnego wypadku
Sceny w Załucznem. Przyjechali energetycy, w ruch poszła siekiera
Sceny w Załucznem. Przyjechali energetycy, w ruch poszła siekiera
Wybuch gazu w Chełmnie. Jedna osoba nie żyje; trwa akcja ratunkowa
Wybuch gazu w Chełmnie. Jedna osoba nie żyje; trwa akcja ratunkowa
Cztery loty tygodniowo. Wizz Air otwiera nowe połączenie Polski i Niemiec
Cztery loty tygodniowo. Wizz Air otwiera nowe połączenie Polski i Niemiec
"Ten sezon miał być spokojny". Wyjątkowe znalezisko na dnie jeziora Lednica
"Ten sezon miał być spokojny". Wyjątkowe znalezisko na dnie jeziora Lednica
Szokujące doniesienia ze Strefy Gazy. Porównali zdjęcia satelitarne
Szokujące doniesienia ze Strefy Gazy. Porównali zdjęcia satelitarne
Tylko zajrzeli między tuje. Takie odkrycie na posesji 42-latka
Tylko zajrzeli między tuje. Takie odkrycie na posesji 42-latka
Funkcjonariusz SG skazany za przejechanie psa. "Miał możliwość wyhamowania"
Funkcjonariusz SG skazany za przejechanie psa. "Miał możliwość wyhamowania"
Psy zagryzły 46-latka. Nowa decyzja sądu ws. właściciela czworonogów
Psy zagryzły 46-latka. Nowa decyzja sądu ws. właściciela czworonogów