Jak zrobić gulasz z boczniaków? Najłatwiejszy przepis

Gulasz z boczniaków to doskonała propozycja na ciepły i sycący posiłek. Dzięki prostemu przepisowi, nawet początkujący kucharz przygotuje danie pełne smaku i aromatu. Sprawdź, jak łatwo stworzyć ten wyjątkowy gulasz w swoim domu.

Jak zrobić gulasz z boczniaków?Jak zrobić gulasz z boczniaków?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Małgorzata Badur

Gulasz z boczniaków to wyjątkowe danie, które łączy w sobie smakowitość i prostotę przygotowania. Boczniaki, znane ze swojego głębokiego smaku i mięsistej tekstury, dzięki czemu świetnie nadają się do przygotowania gulaszu.

Ciasto marchewkowo-orzechowe z budyniową wkładką. Nie zostaje po nim nawet jeden okruszek

Składniki potrzebne do przygotowania gulaszu

Przygotowanie aromatycznego gulaszu z boczniaków wymaga kilku podstawowych składników. Kluczem do uzyskania pełni smaku jest ich świeżość oraz odpowiednie dobranie przypraw.

Podstawowe składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 200 g boczniaków
  • 200 g pieczarek150 g kurek
  • 1 cebula, 1 marchewka, 1 korzeń pietruski

Dodatkowo: oliwa z oliwek, suszony majeranek, słodka papryka, musztarda dijon – dla podkreślenia smaku grzybów. Czosnek, tymianek lub natka pietruszki – dla wzbogacenia aromatu.

Przygotowanie krok po kroku

Pierwszym krokiem w przygotowaniu gulaszu z boczniaków jest dokładne oczyszczenie grzybów. Boczniaki i pieczarki pokrój na mniejsze kawałki, dzięki czemu szybciej się u gotują. Następnie obierz cebulę, marchew i korzeń pietruszki i pokrój je w drobną kostkę.

Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, a następnie dodaj pokrojoną marchew i pietruszkę. Podsmażaj warzywa przez kilka minut, aż zmiękną i zyskają lekko złoty kolor. Kolejnym krokiem jest dodanie grzybów. Duś je do momentu, gdy częściowo odparuje z nich woda, a one same staną się delikatnie miękkie.

Do tak przygotowanej bazy wsyp przyprawy – słodką paprykę, kmin rzymski i musztardę dijon, oraz dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę, aby przyprawy uwolniły pełnię swojego aromatu.

Zalej wszystko bulionem warzywnym, dodaj sól i pieprz do smaku, a następnie gotuj na średnim ogniu przez 20 minut, aż składniki będą miękkie, a smaki się połączą. Na koniec, aby zagęścić sos, rozpuść mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie i dodaj do gulaszu. Mieszaj, by uniknąć grudek.

Wybrane dla Ciebie
Zagrożenie w Tatrach. TPN ostrzega narciarzy
Zagrożenie w Tatrach. TPN ostrzega narciarzy
Niemieccy rolnicy mają dość. Protestują pod Lidlami
Niemieccy rolnicy mają dość. Protestują pod Lidlami
Atak terrorystyczny w Sydney. Są nowe informacje ws. zamachowca
Atak terrorystyczny w Sydney. Są nowe informacje ws. zamachowca
Tak Krystyna Pawłowicz potraktowała dziennikarkę TVP. "Chamstwo"
Tak Krystyna Pawłowicz potraktowała dziennikarkę TVP. "Chamstwo"
Berlin. Zełenski zakończył rozmowy z wysłannikami Trumpa
Berlin. Zełenski zakończył rozmowy z wysłannikami Trumpa
Nowe informacje ws. Polaka zaginionego we Włoszech. "Pirat" nie podjął tropu
Nowe informacje ws. Polaka zaginionego we Włoszech. "Pirat" nie podjął tropu
Zdradził Ukrainę. Teraz wzywa do "zemsty" na ludności cywilnej
Zdradził Ukrainę. Teraz wzywa do "zemsty" na ludności cywilnej
Jak zrobić makiełki? Prosty przepis na świąteczny deser
Jak zrobić makiełki? Prosty przepis na świąteczny deser
Zaatakował nożem nauczycielkę w Rosji. Wszystko przez... ocenę
Zaatakował nożem nauczycielkę w Rosji. Wszystko przez... ocenę
Ukraińcy zlikwidowali zdrajcę. Piszą, co robił z cywilami
Ukraińcy zlikwidowali zdrajcę. Piszą, co robił z cywilami
Tradycyjny pasztet drobiowy. Idealny do kanapek
Tradycyjny pasztet drobiowy. Idealny do kanapek
Zakaz sprzedaży alkoholu w Gdańsk. Oto efekt
Zakaz sprzedaży alkoholu w Gdańsk. Oto efekt