Jak zrobić makiełki? Prosty przepis na świąteczny deser

Makiełki to wyjątkowe danie, które gości na stołach świątecznych w wielu regionach Polski. Dowiedz się, jak przygotować ten tradycyjny deser.

Jak zrobić makiełki?Jak zrobić makiełki?
Źródło zdjęć: © Getty Images | Teresa Kasprzycka
Małgorzata Badur

Makiełki, tradycyjnie nazywane również makówkami, są obecne na wigilijnych stołach, przede wszystkim w rejonach Śląska i Wielkopolski. Ich historia sięga wielu pokoleń, a ich przygotowanie bywało niegdyś czasochłonne. Współczesne wersje są nieco uproszczone, lecz wciąż niosą ze sobą ducha tradycji i symbolikę maku, który w polskiej tradycji reprezentuje bogactwo.

Mak, jako główny składnik makiełek, jest szczególnie ceniony za swoje wartości odżywcze i symboliczne. W dawnych wierzeniach mak miał przynosić właścicielom dostatek i szczęście. Tradycja ta przetrwała do dzisiaj i często pojawia się w świątecznych opowieściach.

Maja Rutkowski kupiła mężowi prezent za MILIONY DOLARÓW. "Będzie dużo złota"

Jak zrobić makiełki? Składniki

Do przygotowania makiełek potrzebujesz kilku podstawowych składników, takich jak mak, pieczywo lub makaron oraz bakalie. Dla osób z dietami odpowiednie będą też warianty bezglutenowe lub bezlaktozowe.

Podstawowe składniki:

  • 200 g maku,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 100 g suszonych moreli,
  • 100 g rodzynek,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego,
  • sok z jednej cytryny,
  • 300 g makaronu lub 1 chałka,
  • 1 litr mleka (może być roślinne dla wersji bezlaktozowej),
  • 2 łyżki masła.

Przygotowanie masy makowej zaczynamy od dokładnego wypłukania maku, po czym gotujemy go w litrze mleka przez kilkanaście minut. Po ugotowaniu mak mielimy, aby uzyskać jednolitą masę. Następnie łączymy go z cukrem, miodem, bakaliami i pozostałymi dodatkami.

Po ugotowaniu lub namoczeniu wybranej bazy, czyli makaronu lub pieczywa, zaczynamy układać warstwy w dużym naczyniu: pierwsza warstwa pieczywa lub makaronu, następnie masa makowa i tak na przemian, aż do wyczerpania składników.

Ostatnim etapem przygotowywania makiełek jest ich dekoracja. Na wierzchu można dodać dodatkowe bakalie lub kandyzowaną skórkę pomarańczową, co nie tylko poprawi walory smakowe, ale i wizualne. Gotową masę należy włożyć do lodówki.

Makiełki najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku, aby zachowały świeżość. Smakują najlepiej po kilkunastu godzinach, kiedy wszystkie składniki dobrze się przegryzą, tworząc harmonijną całość.

Wybrane dla Ciebie
Tak Krystyna Pawłowicz potraktowała dziennikarkę TVP. "Chamstwo"
Tak Krystyna Pawłowicz potraktowała dziennikarkę TVP. "Chamstwo"
Nowe informacje ws. Polaka zaginionego we Włoszech. "Pirat" nie podjął tropu
Nowe informacje ws. Polaka zaginionego we Włoszech. "Pirat" nie podjął tropu
Zdradził Ukrainę. Teraz wzywa do "zemsty" na ludności cywilnej
Zdradził Ukrainę. Teraz wzywa do "zemsty" na ludności cywilnej
Zaatakował nożem nauczycielkę w Rosji. Wszystko przez... ocenę
Zaatakował nożem nauczycielkę w Rosji. Wszystko przez... ocenę
Ukraińcy zlikwidowali zdrajcę. Piszą, co robił z cywilami
Ukraińcy zlikwidowali zdrajcę. Piszą, co robił z cywilami
Tradycyjny pasztet drobiowy. Idealny do kanapek
Tradycyjny pasztet drobiowy. Idealny do kanapek
Zakaz sprzedaży alkoholu w Gdańsk. Oto efekt
Zakaz sprzedaży alkoholu w Gdańsk. Oto efekt
Zdjęcie ze Śląska. Tylko spójrzcie na tablicę. To był dopiero początek
Zdjęcie ze Śląska. Tylko spójrzcie na tablicę. To był dopiero początek
Wjechała BMW na przejazd kolejowy. Surowa kara
Wjechała BMW na przejazd kolejowy. Surowa kara
Zaskakująca sytuacja w Ekstraklasie. Ledwie 11 punktów różnicy
Zaskakująca sytuacja w Ekstraklasie. Ledwie 11 punktów różnicy
Głośny huk i rozbłysk w Warszawie. Policja zabrała głos
Głośny huk i rozbłysk w Warszawie. Policja zabrała głos
Ukraińcy gotowi na plan pokojowy? Jest najnowszy sondaż
Ukraińcy gotowi na plan pokojowy? Jest najnowszy sondaż