Jak zrobić pasztet domowy? Najprostszy przepis

Domowy pasztet pieczony to kulinarna klasyka, która łączy w sobie tradycję i nowoczesne podejście do gotowania. Odkryj, jak przygotować tę przekąskę, by zachwycić siebie i innych.

Domowy pasztetDomowy pasztet
Źródło zdjęć: © getty images | Slawomir Fajer
Małgorzata Badur

Pasztet drobiowo-wieprzowy łączy w sobie smaki obu rodzajów mięsa, dzięki czemu jest soczysty i aromatyczny. Jest idealnym dodatkiem do pieczywa, a także świetnie sprawdzi się jako przekąska na przyjęciach. Jak zrobić domowy pasztet? Przepis jest bardzo prosty.

Jak zrobić domowy pasztet? Przepis

  • 500 g mięsa wieprzowego (najlepiej łopatki)
  • 300 g mięsa drobiowego (np. kurczaka lub indyka)
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka pełnotłustego
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Sól, pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • Świeże zioła (tymianku, rozmarynu)

Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?

W wersji wegetariańskiej możliwe jest zastąpienie mięsa 400 g soczewicy lub ciecierzycy, używając tych samych ziół i dodatkowych warzyw.

Jak zrobić pasztet? Cebulę i czosnek należy oczyścić i drobno posiekać, a mięso zmielić.

Następnie na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż, aż składniki zyskają złocisty kolor. Co jakiś czas zamieszaj cebulę i czosnek, aby się nie przypaliły.

W dużej misce mięso połącz z przestudzoną cebulą i czosnkiem. Do masy dodaj jajka, mleko, bułkę tartą oraz przyprawy takie jak sól, pieprz, gałkę muszkatołową i świeże zioła. Wszystko mieszaj się dokładnie ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta, aż uzyskasz jednolitą masę.

Formę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym lub posmaruj masłem i posyp bułką tartą. To zapobiega przywieraniu pasztetu do formy w trakcie pieczenia. Następnie masę przełóż do przygotowanej formy i równomiernie rozprowadź.

Na wierzchu pasztetu możesz ułożyć cienkie plastry boczku. W trakcie pieczenia tłuszcz z boczku wytopi się, co nada całości soczystość. Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut, do momentu aż nabierze złocistej barwy.

Po upieczeniu pasztet wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia na kilka minut. Możesz go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako dodatek do pieczywa lub samodzielne danie.

Wybrane dla Ciebie
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada