Jak zrobić pasztet domowy? Najprostszy przepis
Domowy pasztet pieczony to kulinarna klasyka, która łączy w sobie tradycję i nowoczesne podejście do gotowania. Odkryj, jak przygotować tę przekąskę, by zachwycić siebie i innych.
Pasztet drobiowo-wieprzowy łączy w sobie smaki obu rodzajów mięsa, dzięki czemu jest soczysty i aromatyczny. Jest idealnym dodatkiem do pieczywa, a także świetnie sprawdzi się jako przekąska na przyjęciach. Jak zrobić domowy pasztet? Przepis jest bardzo prosty.
Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi mini dyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka
Jak zrobić domowy pasztet? Przepis
- 500 g mięsa wieprzowego (najlepiej łopatki)
- 300 g mięsa drobiowego (np. kurczaka lub indyka)
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka pełnotłustego
- 100 g wędzonego boczku
- 2 łyżki bułki tartej
- Sól, pieprz
- Gałka muszkatołowa
- Świeże zioła (tymianku, rozmarynu)
W wersji wegetariańskiej możliwe jest zastąpienie mięsa 400 g soczewicy lub ciecierzycy, używając tych samych ziół i dodatkowych warzyw.
Jak zrobić pasztet? Cebulę i czosnek należy oczyścić i drobno posiekać, a mięso zmielić.
Następnie na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż, aż składniki zyskają złocisty kolor. Co jakiś czas zamieszaj cebulę i czosnek, aby się nie przypaliły.
W dużej misce mięso połącz z przestudzoną cebulą i czosnkiem. Do masy dodaj jajka, mleko, bułkę tartą oraz przyprawy takie jak sól, pieprz, gałkę muszkatołową i świeże zioła. Wszystko mieszaj się dokładnie ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta, aż uzyskasz jednolitą masę.
Formę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym lub posmaruj masłem i posyp bułką tartą. To zapobiega przywieraniu pasztetu do formy w trakcie pieczenia. Następnie masę przełóż do przygotowanej formy i równomiernie rozprowadź.
Na wierzchu pasztetu możesz ułożyć cienkie plastry boczku. W trakcie pieczenia tłuszcz z boczku wytopi się, co nada całości soczystość. Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut, do momentu aż nabierze złocistej barwy.
Po upieczeniu pasztet wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia na kilka minut. Możesz go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako dodatek do pieczywa lub samodzielne danie.