Jak zrobić pasztet domowy? Najprostszy przepis

Domowy pasztet pieczony to kulinarna klasyka, która łączy w sobie tradycję i nowoczesne podejście do gotowania. Odkryj, jak przygotować tę przekąskę, by zachwycić siebie i innych.

Domowy pasztetDomowy pasztet
Źródło zdjęć: © getty images | Slawomir Fajer
Małgorzata Badur

Pasztet drobiowo-wieprzowy łączy w sobie smaki obu rodzajów mięsa, dzięki czemu jest soczysty i aromatyczny. Jest idealnym dodatkiem do pieczywa, a także świetnie sprawdzi się jako przekąska na przyjęciach. Jak zrobić domowy pasztet? Przepis jest bardzo prosty.

Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi mini dyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka

Jak zrobić domowy pasztet? Przepis

  • 500 g mięsa wieprzowego (najlepiej łopatki)
  • 300 g mięsa drobiowego (np. kurczaka lub indyka)
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka pełnotłustego
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Sól, pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • Świeże zioła (tymianku, rozmarynu)

W wersji wegetariańskiej możliwe jest zastąpienie mięsa 400 g soczewicy lub ciecierzycy, używając tych samych ziół i dodatkowych warzyw.

Jak zrobić pasztet? Cebulę i czosnek należy oczyścić i drobno posiekać, a mięso zmielić.

Następnie na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż, aż składniki zyskają złocisty kolor. Co jakiś czas zamieszaj cebulę i czosnek, aby się nie przypaliły.

W dużej misce mięso połącz z przestudzoną cebulą i czosnkiem. Do masy dodaj jajka, mleko, bułkę tartą oraz przyprawy takie jak sól, pieprz, gałkę muszkatołową i świeże zioła. Wszystko mieszaj się dokładnie ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta, aż uzyskasz jednolitą masę.

Formę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym lub posmaruj masłem i posyp bułką tartą. To zapobiega przywieraniu pasztetu do formy w trakcie pieczenia. Następnie masę przełóż do przygotowanej formy i równomiernie rozprowadź.

Na wierzchu pasztetu możesz ułożyć cienkie plastry boczku. W trakcie pieczenia tłuszcz z boczku wytopi się, co nada całości soczystość. Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut, do momentu aż nabierze złocistej barwy.

Po upieczeniu pasztet wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia na kilka minut. Możesz go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako dodatek do pieczywa lub samodzielne danie.

Wybrane dla Ciebie
Aż dwie szóstki w Lotto. Już wiadomo, gdzie wysłali kupony
Aż dwie szóstki w Lotto. Już wiadomo, gdzie wysłali kupony
AI napisze historię starożytnego Rzymu? Elon Musk zainwestował
AI napisze historię starożytnego Rzymu? Elon Musk zainwestował
Zarwał się balkon. Nie żyje 25-latek
Zarwał się balkon. Nie żyje 25-latek
Autokar z Rosjanami zderzył się z TIR-em w Egipcie. Dwie osoby nie żyją
Autokar z Rosjanami zderzył się z TIR-em w Egipcie. Dwie osoby nie żyją
Sceny nad Bałtykiem. Ruszyli na plażę. Mieli konkretny powód
Sceny nad Bałtykiem. Ruszyli na plażę. Mieli konkretny powód
Prezydent Nawrocki z żoną rozpoczęli obchody Święta Niepodległości
Prezydent Nawrocki z żoną rozpoczęli obchody Święta Niepodległości
Dramatyczne nagranie. Peugeot nagle zjechał. Setki tysięcy wyświetleń
Dramatyczne nagranie. Peugeot nagle zjechał. Setki tysięcy wyświetleń
Pracuje na kolei. To często słyszy od ludzi. Ma apel
Pracuje na kolei. To często słyszy od ludzi. Ma apel
Apel Pudzianowskiego na 11 listopada. Zwrócił się do Polaków
Apel Pudzianowskiego na 11 listopada. Zwrócił się do Polaków
Litwini zrobili to dla Polski. Ponad 1,3 mln odtworzeń. Minęło 7 lat
Litwini zrobili to dla Polski. Ponad 1,3 mln odtworzeń. Minęło 7 lat
W willi ginęły pieniądze. Syn mieszkanki zainstalował fotopułapkę
W willi ginęły pieniądze. Syn mieszkanki zainstalował fotopułapkę
Policjant był pijany. Oto finał. Są pierwsze konsekwencje
Policjant był pijany. Oto finał. Są pierwsze konsekwencje