Jak zrobić pasztet domowy? Najprostszy przepis

Domowy pasztet pieczony to kulinarna klasyka, która łączy w sobie tradycję i nowoczesne podejście do gotowania. Odkryj, jak przygotować tę przekąskę, by zachwycić siebie i innych.

Domowy pasztetDomowy pasztet
Źródło zdjęć: © getty images | Slawomir Fajer
Małgorzata Badur

Pasztet drobiowo-wieprzowy łączy w sobie smaki obu rodzajów mięsa, dzięki czemu jest soczysty i aromatyczny. Jest idealnym dodatkiem do pieczywa, a także świetnie sprawdzi się jako przekąska na przyjęciach. Jak zrobić domowy pasztet? Przepis jest bardzo prosty.

Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi mini dyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka

Jak zrobić domowy pasztet? Przepis

  • 500 g mięsa wieprzowego (najlepiej łopatki)
  • 300 g mięsa drobiowego (np. kurczaka lub indyka)
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka pełnotłustego
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Sól, pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • Świeże zioła (tymianku, rozmarynu)

W wersji wegetariańskiej możliwe jest zastąpienie mięsa 400 g soczewicy lub ciecierzycy, używając tych samych ziół i dodatkowych warzyw.

Jak zrobić pasztet? Cebulę i czosnek należy oczyścić i drobno posiekać, a mięso zmielić.

Następnie na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż, aż składniki zyskają złocisty kolor. Co jakiś czas zamieszaj cebulę i czosnek, aby się nie przypaliły.

W dużej misce mięso połącz z przestudzoną cebulą i czosnkiem. Do masy dodaj jajka, mleko, bułkę tartą oraz przyprawy takie jak sól, pieprz, gałkę muszkatołową i świeże zioła. Wszystko mieszaj się dokładnie ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta, aż uzyskasz jednolitą masę.

Formę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym lub posmaruj masłem i posyp bułką tartą. To zapobiega przywieraniu pasztetu do formy w trakcie pieczenia. Następnie masę przełóż do przygotowanej formy i równomiernie rozprowadź.

Na wierzchu pasztetu możesz ułożyć cienkie plastry boczku. W trakcie pieczenia tłuszcz z boczku wytopi się, co nada całości soczystość. Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut, do momentu aż nabierze złocistej barwy.

Po upieczeniu pasztet wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia na kilka minut. Możesz go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako dodatek do pieczywa lub samodzielne danie.

Wybrane dla Ciebie
Igrzyska 2026. Polski minister ostro o występie Rosjan
Igrzyska 2026. Polski minister ostro o występie Rosjan
Zdemaskowali Putina. Zdradziła go choinka i długopisy
Zdemaskowali Putina. Zdradziła go choinka i długopisy
Lekarze w Anglii chcą podwyżek. Rozpoczęli strajk. "Nieodpowiedzialne"
Lekarze w Anglii chcą podwyżek. Rozpoczęli strajk. "Nieodpowiedzialne"
60-lecie Bunkra Sztuki w Krakowie. Na kamienicy pojawił się niezwykły mural
60-lecie Bunkra Sztuki w Krakowie. Na kamienicy pojawił się niezwykły mural
Było o włos od tragedii. Kierowca zrobił to tuż przed tunelem
Było o włos od tragedii. Kierowca zrobił to tuż przed tunelem
Poszła po ryby na święta. Zapłaciła ogromne pieniądze
Poszła po ryby na święta. Zapłaciła ogromne pieniądze
Jak zrobić zupę grzybową? Z tego przepisu smakuje obłędnie
Jak zrobić zupę grzybową? Z tego przepisu smakuje obłędnie
"Żelazna Kopuła" w nowej wersji? Brytyjczycy mają plan
"Żelazna Kopuła" w nowej wersji? Brytyjczycy mają plan
Kenijczycy walczyli dla Rosji w Ukrainie. Jest decyzja
Kenijczycy walczyli dla Rosji w Ukrainie. Jest decyzja
Pszczoły sprzed tysięcy lat. Zaskakujące badania
Pszczoły sprzed tysięcy lat. Zaskakujące badania
Zgubiony senior w mroźną noc. Prawda wyszła na jaw
Zgubiony senior w mroźną noc. Prawda wyszła na jaw
Krzyżówka o pojazdach. Sprawdź, ile haseł odkryjesz
Krzyżówka o pojazdach. Sprawdź, ile haseł odkryjesz