Jak zrobić pasztet domowy? Najprostszy przepis

Domowy pasztet pieczony to kulinarna klasyka, która łączy w sobie tradycję i nowoczesne podejście do gotowania. Odkryj, jak przygotować tę przekąskę, by zachwycić siebie i innych.

Domowy pasztetDomowy pasztet
Źródło zdjęć: © getty images | Slawomir Fajer
Małgorzata Badur

Pasztet drobiowo-wieprzowy łączy w sobie smaki obu rodzajów mięsa, dzięki czemu jest soczysty i aromatyczny. Jest idealnym dodatkiem do pieczywa, a także świetnie sprawdzi się jako przekąska na przyjęciach. Jak zrobić domowy pasztet? Przepis jest bardzo prosty.

Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi mini dyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka

Jak zrobić domowy pasztet? Przepis

  • 500 g mięsa wieprzowego (najlepiej łopatki)
  • 300 g mięsa drobiowego (np. kurczaka lub indyka)
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka pełnotłustego
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Sól, pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • Świeże zioła (tymianku, rozmarynu)

W wersji wegetariańskiej możliwe jest zastąpienie mięsa 400 g soczewicy lub ciecierzycy, używając tych samych ziół i dodatkowych warzyw.

Jak zrobić pasztet? Cebulę i czosnek należy oczyścić i drobno posiekać, a mięso zmielić.

Następnie na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż, aż składniki zyskają złocisty kolor. Co jakiś czas zamieszaj cebulę i czosnek, aby się nie przypaliły.

W dużej misce mięso połącz z przestudzoną cebulą i czosnkiem. Do masy dodaj jajka, mleko, bułkę tartą oraz przyprawy takie jak sól, pieprz, gałkę muszkatołową i świeże zioła. Wszystko mieszaj się dokładnie ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta, aż uzyskasz jednolitą masę.

Formę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym lub posmaruj masłem i posyp bułką tartą. To zapobiega przywieraniu pasztetu do formy w trakcie pieczenia. Następnie masę przełóż do przygotowanej formy i równomiernie rozprowadź.

Na wierzchu pasztetu możesz ułożyć cienkie plastry boczku. W trakcie pieczenia tłuszcz z boczku wytopi się, co nada całości soczystość. Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut, do momentu aż nabierze złocistej barwy.

Po upieczeniu pasztet wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia na kilka minut. Możesz go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako dodatek do pieczywa lub samodzielne danie.

Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 18.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 18.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Zginął w strasznym wypadku. Oddali hołd 19-letniemu strażakowi
Zginął w strasznym wypadku. Oddali hołd 19-letniemu strażakowi
Nagle przestał być proboszczem. Parafianie w szoku. W tle dochodzenie
Nagle przestał być proboszczem. Parafianie w szoku. W tle dochodzenie
Puchar Świata. Aleksandra Król-Walas sięgnąła po medal
Puchar Świata. Aleksandra Król-Walas sięgnąła po medal
Po sieci krąży nagranie. "Boję się skręcać do własnego domu"
Po sieci krąży nagranie. "Boję się skręcać do własnego domu"
Tramwaj nie mógł przejechać. Przestawili auto rękami. Sceny w Krakowie
Tramwaj nie mógł przejechać. Przestawili auto rękami. Sceny w Krakowie
Przyszedł z wózkiem dziecięcym i go podpalił. Sceny w Cieszynie
Przyszedł z wózkiem dziecięcym i go podpalił. Sceny w Cieszynie
WHO alarmuje: odra wraca. Wzrost zakażeń w 95 krajach
WHO alarmuje: odra wraca. Wzrost zakażeń w 95 krajach
Prokuratura w Japonii żąda dożywocia. Wraca sprawa zabójcy Shinzo Abego
Prokuratura w Japonii żąda dożywocia. Wraca sprawa zabójcy Shinzo Abego
Zamroź to już dziś, a święta będą znacznie łatwiejsze. Lista najlepszego do zamrożenia jedzenia
Zamroź to już dziś, a święta będą znacznie łatwiejsze. Lista najlepszego do zamrożenia jedzenia
"Lodowe włosy". Park narodowy pokazał zdjęcia
"Lodowe włosy". Park narodowy pokazał zdjęcia
Niemcy ostrzegają. Krążą takie zdjęcia "policjantek"
Niemcy ostrzegają. Krążą takie zdjęcia "policjantek"