aktualizacja 

To takie poste! Przepis na pyszny deser, czyli japońskie lodowe mochi

6

Przez pandemię brakuje Ci podróży i orientalnych smaków? Nic straconego. Ten pyszny japoński deser sprawi, że smaki z odległych krajów poczujesz w swojej własnej kuchni.

To takie poste! Przepis na pyszny deser, czyli japońskie lodowe mochi
Lodowe mochi (TikTok)

Mochi to tradycyjne japońskie kluski/ciastka robione z klejącego ryżu. W tym wydaniu nadziewane są orzeźwiającymi lodami. Jeśli więc nie masz pomysłu na oryginalne lody w upalne letnie dni, spróbuj tego. Nie pożałujesz!

Lodowe mochi. Składniki:

  • lody
  • 1/2 szklanki (118 ml) mleka
  • 1/3 szklanki (80 ml) cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki oleju o neutralnym smaku
  • barwnik spożywczy (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki (118ml) słodkiej mąki ryżowej Mochiko (inaczej kleistej mąki ryżowej)
  • skrobia ziemniaczana lub kukurydziana

Lodowe mochi. Wykonanie:

  • Wbij 4 kulki lodów do foremek do babeczek za pomocą łyżki do lodów i użyj noża do masła, aby uzyskać płaską powierzchnię.
  • Wstaw foremki na muffinki do zamrażarki na co najmniej 2 godziny
  • Gdy lody będą gotowe, przygotuj ciasto mochi : delikatnie podgrzej razem mleko i cukier, aż cukier się rozpuści. Wyłącz ogień i dodaj ekstrakt waniliowy, olej kokosowy i barwniki spożywcze
  • Stopniowo wmieszaj mąkę Mochiko, aż będzie gładka
  • Ponownie włącz ogień na średni i kontynuuj mieszanie przez około 3-5 minut. Ciasto powinno być gładkie, grube i elastyczne
  • Posyp skrobią papier do pieczenia i ułóż ciasto na wierzchu. Spłaszcz ciasto w kwadrat i upewnij się, że używasz wystarczającej ilości skrobi, aby zapobiec lepkości. Przykryj folią i włóż do lodówki na 20 minut, aby ostygło
  • Ciasto pokrój na 4 części i do każdej dodaj po kulce lodu na środek
  • Ściśnij brzegi razem, aby zamknąć kulkę mochi i pozostaw ją w zamrażarce na 20 minut. Gotowe!
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić