o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
MMC
|

Koreańska zupa noworoczna. Zjedz na szczęście!

2
Podziel się

Styczeń to idealny czas na przygotowanie tej banalnie prostej, ale niesamowicie smacznej zupy. W Korei wierzy się, że jej zjedzenie zapewnia dobre wejście w nowy rok życia.

Koreańska zupa noworoczna. Zjedz na szczęście!
Tteokguk to koreańska zupa noworoczna. (YouTube)
bDIxinWZ

Tteokguk to koreańska zupa jedzona z okazji kalendarzowego lub księżycowego nowego roku. Tak więc najlepszy czas na jej przygotowanie to styczeń. Koreańczycy wierzą, że o rok starsi robią się nie w dniu urodzin, a w okresie noworocznym po zjedzeniu tej zupy. A poza tym jest po prostu smaczna!

Koreańska zupa noworoczna. Składniki:

  • 300 g wołowiny
  • 500 g klusek ryżowych (można je kupić w sklepie z orientalną kuchnią lub zrobić samemu)
  • sos rybny
  • sos sojowy
  • olej sezamowy
  • zielona część cebuli dymki
  • 4 ząbki czosnku
  • jajko
  • papryczka chilli
  • algi nori
bDIxinXb

Koreańska zupa noworoczna. Wykonanie:

  • Kluski ryżowe przygotuj w zimnej wodzie według instrukcji, jeśli robiłeś je sam, pomiń ten krok
  • Zagotuj 1,5 l wody
  • Mięso pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę i wrzuć do wrzącej wody, gotuj 20 min, nie mieszaj
  • Oddziel białko od żółtka, białko odstaw, przyda się w późniejszym etapie, żółtko roztrzep widelcem
  • Wylej żółtko na patelnię, jak omlet i podsmaż z obu stron, później pokrój na paseczki i odstaw
  • Do bulionu dodaj kluski ryżowe, jeśli w garnku jest mniej niż 1,5l wody, uzupełnij najpierw bulion
  • Cebulę dymkę pokrój w drobniejsze kawałki i wrzuć do garnka, dodaj, olej sezamowy, sos sojowy i rybny, gotuj kolejne 20 minut
  • Gdy kluski będą już miękkie, dodaj do zupy odłożone wcześniej białko, zamieszaj i sprawdź smak, w razie potrzeby dopraw sosem sojowym lub rybnym
bDIxinXh
Zobacz także: Co dodać do rosołu?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bDIxinXC
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(2)
Misoya
2 miesiące temu
Widze że ktoś tu obejrzał video z kanału Pierogi z Kimchi, z youtube. Wypadałoby taką informację zamieścić przy zamieszczaniu artykułu. Chyba juz każdy może tutaj publikować artykuły, widząc takie zachowanie. Proszę dodać linka albo wspomnieć autorkę przepisu.
Korea
2 miesiące temu
ile tych przypraw ? Na „ oko „
Najnowsze komentarze (2)
Misoya
2 miesiące temu
Widze że ktoś tu obejrzał video z kanału Pierogi z Kimchi, z youtube. Wypadałoby taką informację zamieścić przy zamieszczaniu artykułu. Chyba juz każdy może tutaj publikować artykuły, widząc takie zachowanie. Proszę dodać linka albo wspomnieć autorkę przepisu.
Korea
2 miesiące temu
ile tych przypraw ? Na „ oko „
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić