aktualizacja 

Koreańska zupa noworoczna. Zjedz na szczęście!

2

Styczeń to idealny czas na przygotowanie tej banalnie prostej, ale niesamowicie smacznej zupy. W Korei wierzy się, że jej zjedzenie zapewnia dobre wejście w nowy rok życia.

Koreańska zupa noworoczna. Zjedz na szczęście!
Tteokguk to koreańska zupa noworoczna. (YouTube)

Tteokguk to koreańska zupa jedzona z okazji kalendarzowego lub księżycowego nowego roku. Tak więc najlepszy czas na jej przygotowanie to styczeń. Koreańczycy wierzą, że o rok starsi robią się nie w dniu urodzin, a w okresie noworocznym po zjedzeniu tej zupy. A poza tym jest po prostu smaczna!

Koreańska zupa noworoczna. Składniki:

  • 300 g wołowiny
  • 500 g klusek ryżowych (można je kupić w sklepie z orientalną kuchnią lub zrobić samemu)
  • sos rybny
  • sos sojowy
  • olej sezamowy
  • zielona część cebuli dymki
  • 4 ząbki czosnku
  • jajko
  • papryczka chilli
  • algi nori

Koreańska zupa noworoczna. Wykonanie:

  • Kluski ryżowe przygotuj w zimnej wodzie według instrukcji, jeśli robiłeś je sam, pomiń ten krok
  • Zagotuj 1,5 l wody
  • Mięso pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę i wrzuć do wrzącej wody, gotuj 20 min, nie mieszaj
  • Oddziel białko od żółtka, białko odstaw, przyda się w późniejszym etapie, żółtko roztrzep widelcem
  • Wylej żółtko na patelnię, jak omlet i podsmaż z obu stron, później pokrój na paseczki i odstaw
  • Do bulionu dodaj kluski ryżowe, jeśli w garnku jest mniej niż 1,5l wody, uzupełnij najpierw bulion
  • Cebulę dymkę pokrój w drobniejsze kawałki i wrzuć do garnka, dodaj, olej sezamowy, sos sojowy i rybny, gotuj kolejne 20 minut
  • Gdy kluski będą już miękkie, dodaj do zupy odłożone wcześniej białko, zamieszaj i sprawdź smak, w razie potrzeby dopraw sosem sojowym lub rybnym
Zobacz także: Co dodać do rosołu?
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić