Kotlet schabowy w płatkach kukurydzianych. Uwielbiają go dzieci i dorośli
Masz dość nudnego kotleta schabowego? Mamy dla Ciebie przepis, który uwielbiają Amerykanie, a dzieci wprost szaleją za chrupiącą panierką, przypominającą KFC. Wystarczy dodać jeden krok, który całkowicie zmieni twój obiad.
Źródło zdjęć: © Unsplash.com | Sten Ritterfeld
Kotlet schabowy w płatkach kukurydzianych, co to takiego? Płatki kukurydziane to po prostu Corn Flakes, które większość z nas jada na śniadanie z mlekiem. Idealnie sprawdzą się jako panierka do schabowych.
Przepis na kotlet schabowy w płatkach kukurydzianych
Całość przygotujesz w ok. 30 minut. Porcji starczy dla 3-4 osób.
Składniki
- Plastry schabu bez kości 3-4 sztuki
- Smalec gęsi 1 łyżka
- Oliwa 1 łyżka
- Płatki kukurydziane 3-4 garści
- Bułka tarta 1 garść
- Jajko
- Sól, pieprz
- Ulubione dodatki np. młode ziemniaczki i mizeria (według uznania)
Przygotowanie
- Do miski wsyp płatki i rozbij je na mniejsze części
- Dodaj bułkę tartą i dokładnie razem wymieszaj
- Na dużym talerzu rozbij jajko i porządnie roztrzep
- Kotlety rozbij tłuczkiem
- Posyp je przyprawami, obtocz w jajku, a następnie w płatkach i bułce
- Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć kotlety. Smaż na złoto, z każdej strony
- Na koniec dodaj smalec gęsi do rozpuszczenia
- Gotowe. Smacznego
Źródło artykułu: o2pl