Kotlet schabowy w płatkach kukurydzianych. Uwielbiają go dzieci i dorośli

13

Masz dość nudnego kotleta schabowego? Mamy dla Ciebie przepis, który uwielbiają Amerykanie, a dzieci wprost szaleją za chrupiącą panierką, przypominającą KFC. Wystarczy dodać jeden krok, który całkowicie zmieni twój obiad.

Kotlet schabowy w płatkach kukurydzianych. Uwielbiają go dzieci i dorośli
Płatki kukurydziane (Unsplash.com, Sten Ritterfeld)

Kotlet schabowy w płatkach kukurydzianych, co to takiego? Płatki kukurydziane to po prostu Corn Flakes, które większość z nas jada na śniadanie z mlekiem. Idealnie sprawdzą się jako panierka do schabowych.

Przepis na kotlet schabowy w płatkach kukurydzianych

Całość przygotujesz w ok. 30 minut. Porcji starczy dla 3-4 osób.

Składniki

  1. Plastry schabu bez kości 3-4 sztuki
  2. Smalec gęsi 1 łyżka
  3. Oliwa 1 łyżka
  4. Płatki kukurydziane 3-4 garści
  5. Bułka tarta 1 garść
  6. Jajko
  7. Sól, pieprz
  8. Ulubione dodatki np. młode ziemniaczki i mizeria (według uznania)

Przygotowanie

  1. Do miski wsyp płatki i rozbij je na mniejsze części
  2. Dodaj bułkę tartą i dokładnie razem wymieszaj
  3. Na dużym talerzu rozbij jajko i porządnie roztrzep
  4. Kotlety rozbij tłuczkiem
  5. Posyp je przyprawami, obtocz w jajku, a następnie w płatkach i bułce
  6. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć kotlety. Smaż na złoto, z każdej strony
  7. Na koniec dodaj smalec gęsi do rozpuszczenia
  8. Gotowe. Smacznego
Autor: JS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić