aktualizacja 

Lepsza niż sklepowa. Przepis na domową chałwę

21

Chałwa to przysmak, którym zajadali się już nasi rodzice, dziadkowie, a nawet pradziadkowie! Nic dziwnego, że nie traci popularności. Mamy dobre wieści. Jeśli najdzie cię na nią ochota, nie musisz iść do sklepu. Oto jak przygotujesz ją krok po kroku.

Lepsza niż sklepowa. Przepis na domową chałwę
Przygotowana samodzielnie chałwa na pewno zasmakuje wszystkim domownikom (Getty Images)

Chałwa domowej roboty jest równie dobra, jeśli nawet nie pyszniejsza niż ta oferowana w sklepie. Dodatkowo posiadamy pełną kontrolę nad tym, z których składników ją przygotowujemy, więc mamy gwarancję, że unikniemy sztucznych barwników czy aromatów poprawiających smak.

Przepis na chałwę domowej roboty – potrzebne składniki

  • 1/4 szklanki wody
  • szklanka cukru
  • trzy szklanki nasion sezamu
  • jedno jajko
  • szczypta soli

Przepis na chałwę domowej roboty – sposób przygotowania

  • Nasiona sezamu należy prażyć przez około 8-10 minut, cały czas mieszając. Gdy tylko zmienią kolor na złocistobrązowy, zdejmij patelnię z palnika.
  • Kiedy sezam wystygnie, przesyp go do miski i zmiel przy użyciu blendera.
  • Rozbij jajko, oddzielając białko od żółtka. To pierwsze ubij, dodając jednocześnie odrobinę soli.
  • Do cukru wlej wodę, wymieszaj, a następnie przelej do garnuszka i wstaw na mały ogień.
  • Mieszaj zawartość garnuszka, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Powoli i małymi partiami dodawaj wciąż gorący cukier od białka, cały czas mieszając, aż konsystencja stanie się szklista.
  • Do masy białka i cukru dodaj przygotowany wcześniej sezam, a całość dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowaną masę należy przenieść do formy, nadać jej odpowiedni kształt i odstawić na kilka godzin. Twoja chałwa jest gotowa – jeśli chcesz cieszyć się nią dłużej, przechowuj przysmak w lodówce.

Zobacz także: Zobacz też: Jedz trzy daktyle dziennie. Poczuj różnicę
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić