Nie smaż i nie sól kurek. Leśnicy podają powód. Zaskoczeni?
Na twitterowym koncie Lasów Państwowych po raz kolejny pojawił się wpis, który wzbudził zainteresowanie wielu internautów. Tym razem leśnicy przedstawili porady dotyczące przyrządzania kurek. Okazało się, że często popełnia się błąd, w wyniku którego grzyby te tracą swe właściwości.
Lasy Państwowe często publikują materiały, dzięki którym odbiorcy mogą wzbogacić się o dodatkową wiedzę na temat polskich lasów. Niejednokrotnie leśnicy dzielili się z internautami informacjami na temat wykorzystania niektórych darów lasu w kuchni. Tak było również w przypadku wpisu na Twitterze, który opublikowali 6 września.
W związku z okresem jesiennym leśnicy poruszyli wątek dotyczący grzybów. Polacy uwielbiają grzybobrania, a wrzesień jest zazwyczaj miesiącem, kiedy każdego dnia od rana w lasach na terenie całego kraju pojawia się wielu grzybiarzy. Jedną z najbardziej popularnych i lubianych odmian jest pieprznik jadalny, czyli inaczej kurka. W twitterowym wpisie poruszono kwestię ich obróbki. Mało kto o tym wie.
Kurki od lat są przyrządzane w polskich domach na wiele sposobów. Często robi się z nich pyszne sosy, czy dodaje do jajecznicy. Leśnicy zwracają uwagę, że grzyb ten nigdy nie jest robaczywy, gdyż ma działanie przeciwpasożytnicze. Podczas obrabiania ich w kuchni warto pamiętać, że właściwości te zostają stracone w przypadku użycia soli lub w temperaturze powyżej 55 st. C.
Czytaj także: Rosja straszy Europę. To nagranie opublikował Gazprom
Leśnicy proponują alternatywę
Leśnicy zaproponowali alternatywę, która jest rozwiązaniem na właściwe użycie kurek podczas gotowania. Radzą ususzyć grzyby i używać jako przyprawę do kanapek, kasz, sosów czy sałatek. Dzięki temu nie zostaną utracone cenne właściwości, a nadal będzie to ciekawy dodatek smakowy. Wielu internautów było wdzięcznych za radę i otwarcie przyznało, że nie miało o tym pojęcia.
Wow! Dzięki wielkie nie wiedziałam - napisała internautka.