Jak ususzyć grzyby w piekarniku? Prosty przepis

3

Sezon grzybowy w pełni. W tym roku grzybiarze nie mają na co narzekać, dlatego warto pomyśleć o zrobieniu zapasów. Do ususzenia grzybów wcale nie potrzeba mieć specjalnych maszyn.

Jak ususzyć grzyby w piekarniku? Prosty przepis
Suszone grzyby przechowywać można w szczelnie zamkniętym słoiku. (Getty Images)

O suszonych grzybach najczęściej myślimy przed świętami. Wtedy ich ceny są naprawdę wysokie. Dlatego warto pomyśleć o ich ususzeniu wcześniej. Suszenie grzybów nie jest skomplikowane i można to zrobić w domowym piekarniku.

Jak ususzyć grzyby w piekarniku?

  • Grzyby najpierw dokładnie oczyść
  • Pokrój na mniejsze części ok 1 cm, oddziel kapelusze od trzonów
  • Na blasze wyłożonej papierem ułóż grzyby obok siebie, ale tak, by się nie dotykały
  • Piekarnik nagrzej do 40-50 stopni, użyj termoobiegu
  • Włóż tam grzyby, a drzwiczki zostaw delikatnie uchylone
  • Po kilku godzinach grzyby powinny być już ususzone, przechowuj je w szklanym, szczelnie zamkniętym naczyniu
Zobacz także: Tradycyjnie czy w piekarniku? Suszenie grzybów
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić