o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
mmc
|

Przepis na frytki idealne. Ten prosty sposób zmienia wszystko

4
Podziel się

Wydawać by się mogło, że zrobienie frytek nie przysporzy zbyt wielu kłopotów. Jednak zrobienie idealne chrupkiej z zewnątrz i miękkiej w środku frytki to nie lada wyzwanie.

Przepis na frytki idealne. Ten prosty sposób zmienia wszystko
Frytki. (Getty Images)
bDgBNqid

Podstawą dobrych frytek jest dobry ziemniak. W zależności od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć, takie ziemniaki musimy wybrać. Ziemniaki dzieli się najczęściej według tego, ile skrobi posiadają. Najlepszą odmianą ziemniaka do frytek będzie Irga lub Irys.

Frytki idealne. Potrzebne składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • 1 l oleju do smażenia
bDgBNqif

Frytki idealne. Sposób wykonania:

  • Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w łódeczki
  • Zalej ziemniaki zimną wodą i odstaw na 15 minut
  • Wylej wodę z ziemniaków, wrzuć je do garnka i zalej wrzącą wodą
  • Podgrzewaj do zagotowania i gotuj przez dwie minuty
  • Wylej wodę z ziemniaków
  • Smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru

Podczas smażenia nie musisz często mieszać ziemniaków. Takie frytki najlepiej smakują ze smażoną rybą lub domowym keczupem.

bDgBNqil

Wyglądają jak młode ziemniaki, choć nimi nie są. Jak je rozpoznać?

bDgBNqiG
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(4)
...
miesiąc temu
Artukuł dla tych co wodę potrafią przypalić
Bella
miesiąc temu
Widocznie nie wiedzą co pisać, widać że amatorzy, już się frytek czepili, a może byście napisali jak się je zjada, może się trochę pośmiejemy 👎👎👎👎👎👎
anusia
miesiąc temu
Moje idealne frytki przygotowuję w cookover s500. Bez tłuszczu, ale za to z odrobiną curry. Świetny smak!
bDgBNqiH
czloax
miesiąc temu
Ja wolę frytki swoje - bez oleju (po co sie truć?). Obieram kartofle i tnę na frytki. Grzeję piekarnik na 200 st. Wrzucam surowe frytki do garnka z wrzątkiem aż zmiękną (czyli da się zjeść jako ziemniak). Opcjonalnie blachę smaruję 1 łyżką oleju żeby nie przywierały i rozsypuję na blachę w/w frytki. Wrzucam blachę do piekarnika i patrzę przez szybę aż zaczynają się rumienić. Opcjonalnie przestawiam blachę o 180 st by równomiernie się rumieniły. Nie przesadzić by nie spalić frytek. PS. Czy te nachalne filmidła muszą zaśmiecać stronę i marnować cenny transfer?
Najnowsze komentarze (4)
anusia
miesiąc temu
Moje idealne frytki przygotowuję w cookover s500. Bez tłuszczu, ale za to z odrobiną curry. Świetny smak!
Bella
miesiąc temu
Widocznie nie wiedzą co pisać, widać że amatorzy, już się frytek czepili, a może byście napisali jak się je zjada, może się trochę pośmiejemy 👎👎👎👎👎👎
czloax
miesiąc temu
Ja wolę frytki swoje - bez oleju (po co sie truć?). Obieram kartofle i tnę na frytki. Grzeję piekarnik na 200 st. Wrzucam surowe frytki do garnka z wrzątkiem aż zmiękną (czyli da się zjeść jako ziemniak). Opcjonalnie blachę smaruję 1 łyżką oleju żeby nie przywierały i rozsypuję na blachę w/w frytki. Wrzucam blachę do piekarnika i patrzę przez szybę aż zaczynają się rumienić. Opcjonalnie przestawiam blachę o 180 st by równomiernie się rumieniły. Nie przesadzić by nie spalić frytek. PS. Czy te nachalne filmidła muszą zaśmiecać stronę i marnować cenny transfer?
...
miesiąc temu
Artukuł dla tych co wodę potrafią przypalić
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić