Aniela Siwek| 

Ogórki kiszone jak u babci. Domowy przepis

22

Ogórki kiszone to jeden z ulubionych przysmaków Polaków. Uświetnią smak wielu potraw, dobrze smakują także bez dodatków. Żeby je przygotować nie potrzeba specjalnych umiejętności, wystarczy tylko dobry przepis.

Ogórki kiszone jak u babci. Domowy przepis
Ogórki kiszone jak u babci. Domowy przepis (Pixabay)

Ogórki kiszone są bardzo proste w przygotowaniu. Aby wyszły odpowiednio chrupiące i kwaśne, trzeba pamiętać o kilku niezbędnych składnikach. Przygotowaliśmy przepis, dzięki któremu przetwory zawsze się udadzą i będą smakować jak u babci.

Ogórki kiszone. Potrzebne składniki:

  • ogórki gruntowe
  • kilka ząbków czosnku (mogą nie być obrane)
  • łodygi kopru wraz z baldachimem
  • korzeń chrzanu
  • liście dębu/wiśni/chrzanu/czarnej porzeczki (może być tylko jeden rodzaj)
  • sól kamienna
  • woda
  • umyte i wyparzone słoiki (litrowe)

Ogórki kiszone. Sposób przygotowania

  • ogórki dokładnie umyj i wymocz w wodzie przez około 2-3 godziny
  • ogórki powkładaj do słoików - pionowo i bardzo ścisło
  • do każdego słoika włóż 2-3 ząbki czosnku (w zależności od wielkości), kawałek chrzanu i łodygę kopru
  • na wierzchu ułóż 2-3 liście z wybranego rodzaju
  • przygotuj zalewę: do wody dosyp sól kamienną i zagotuj. Na każdy litr wody potrzebna jest kopiasta łyżka soli
  • przygotowane wcześniej ogórki zalej wrzątkiem (na jeden litrowy słoik wystarczy około 0,5 litra zalewy)
  • każdy słoik dokładnie zakręć i odstaw w ciepłym miejscu do góry dnem
  • po około 12 godzinach ogórki powinny być zawekowane. Można je wtedy odstawić w suche i chłodne miejsce

I gotowe! Jeśli spodobał ci się nasz przepis na domowe ogórki kiszone, to koniecznie sprawdź, jak przygotować pyszne kotlety schabowe oraz rosół.

Zobacz także: Przepis na marynowane kurki
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić