Oto nowy król nadmorskich przysmaków. Nowa moda nad Bałtykiem

Od Świnoujścia przez Mielno i aż po Władysławowo — na linii nadmorskich miejscowości święci triumfy nowy kulinarny przysmak. I choć pochodzi z Turcji, mowa wcale nie o kebabie. Ten smakołyk jest jeszcze mniej zdrowy, ale ludzie kupują go z wielką radością.

sopot, molo, wakacje, urlop, wypoczynek, morze, bałtyk, turystykasopot, molo, wakacje, urlop, wypoczynek, morze, bałtyk, turystyka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | F8 \ Suport Ukraine
Kacper Kulpicki

Punktami obowiązkowymi podczas wakacji spędzanych nad polskim morzem są wizyty w lokalnych restauracjach. Do tej pory biesiada nie mogła obejść się bez ryby w panierce, frytek lub kebaba. Na deser zaś większość wybierała lody.

Ten zwyczaj przeszedł do przeszłości. Urlopowicze upodobali sobie coś jeszcze bardziej słodkiego. Zamiast świderków, lodów włoskich i gałkowych, zajadają się tureckimi chałwami i rachatłukum. Z czego dokładnie składa się drugi z wymienionych?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na śniadanie bez chleba. Z jajkiem i mozzarellą dobrze zaczniesz dzień

Rachatłukum to tradycyjny deser prosto z Bliskiego Wschodu. Ma konsystencję galaretki lub żelki, a wytwarza się go głównie ze skrobi (np. mąki ziemniaczanej) i cukru. Dodatkowo posypuje wiórkami kokosów, cytrusów lub — co jeszcze bardziej zwiększa doznania — cukrem pudrem. Całość można dosmaczyć wodą różaną.

Najlepiej podawać go z herbatą, jednak nad morzem częściej podaje się go solo. Jedna porcja kosztuje ok. 9 zł. To jednak nie wszystko, w czym zaczęli specjalizować się właściciele stoisk ze słodyczami.

Rachatłukum
Rachatłukum © Getty Images | Fajrul Islam

Nad Bałtykiem króluje kuchnia turecka. To nie tylko kebab

Kulinarnym hitem tego lata jest też brzmiący równie egzotycznie sucuk. To rodzaj podsuszonej i obficie przyprawionej kiełbasy z wołowiny lub jagnięciny. W smaku przypomina pikantne chorizo.

Sucuk podawany jest na ciepło, a najczęstszym dodatkiem jest granat, który nadaje daniu kwaśnego posmaku. Jak przyznają nadmorscy restauratorzy, to godny konkurent dla swojskiej kiełbasy z musztardą i cebulą.

Rachatłukum, sucuk i chałwy wypierają ze straganów także dobrze znane gofry z owocami. Mimo tego, że linia "turkish delight" jest jeszcze mniej zdrowa, wczasowicze nie patrzą na kalorie i są w stanie wydać kilka złotych więcej, by rozkoszować się obco brzmiącymi przekąskami. Mieliście już okazję ich spróbować?

Sucuk
Sucuk © Getty Images | miniwolf
Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?