Pączki z Thermomixa. Zrobisz je w mniej niż 5 minut

8

Popularny robot ma swoich wyznawców i szczerych przeciwników, jednak bez względu na wszystko, pączki robione w Thermomixie to najszybszy przepis dla spóźnialskich tuż przed Tłustym Czwartkiem. Idealnie wyrobione puszyste ciasto jest gotowe już po trzech minutach.

Pączki z Thermomixa. Zrobisz je w mniej niż 5 minut
pączki z thermomixa (Adobe Stock)

Idealnie wyrośnięte i kształtne pączki ociekające lukrem to marzenie wielu osób lubujących się w amatorskim robieniu słodyczy. Aby osiągnąć ten etap w smażeniu pączków potrzeba jednak całkiem sporo wprawy w cukiernictwie i jeszcze więcej wolnego czasu. Z pomocą przychodzą jednak twórcy Thermomixa.

Popularny robot gładkie i dobrze wyrobione ciasto przygotuje dosłownie w moment. Niestety smażyć pączki trzeba będzie je już tradycyjnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Stary przepis na najlepsze pączki. Na jednym się nie skończy

Pączki z Thermomixa. Potrzebne składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 60 g masła
  • 50 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Pączki z Thermomixa. Sposób przygotowania:

  • Do naczynia wlej mleko, dodaj pokruszone drożdże i masło. Wsyp zwykły cukier i ten, z dodatkiem prawdziwej wanilii. Ustaw robota na 37 stopni na trzy minuty i obrotach o mocy: 3. Gotowe odstaw na kwadrans.
  • Wsypać mąkę i sól. Wbić jajko i żółtka. Wyrobić ciasto z dodatkiem wyrośniętych drożdży przez około 3 minuty w programie: Interwał. Ciasto zostawić w maszynie do wyrośnięcia na godzinę.
  • Ciasto wyrabiać na blacie oprószonym mąką. Podzielić je na małe i równe kawałki (powinno wyjść około 12 sztuk). Kulki ułożyć w odstępach na desce i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • W dużym garnku rozgrzać olej i smażyć na nim pączki z obu stron, aż będą rumiane. Za pomocą łyżki cedzakowej przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Nadziewać dżemem lub konfiturą za pomocą strzykawki lub szprycy cukierniczej.
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić