Pancake Day. Przepis na słodkie placuszki nadziewane rumem
Choć Ostatki już za nami, nic nie wyklucza słodkiego śniadania. Ewentualnie deseru... Podaruj sobie trochę radości urządzając sobie Pancake Day już dziś!
Źródło zdjęć: © Getty Images
Ostatki w Polsce kojarzą się głównie z pączkami czy faworkami, natomiast na Zachodzie obchodzony jest tzw. Pancake Day. I mimo, że w Polsce nic nie robimy z tej okazji to przecież nic nie stoi na przeszkodzie aby spędzić Placuszkowy Dzień...innego dnia. WSzczególnie jeśli możemy zjeść pyszne, słodziutkie rumowo-bananowe placuszki. Na samą myśl o nich cieknie ślinka...
Tusk kontra Nawrocki. Polacy wybrali ulubieńca
Rumowo-bananowe placuszki. Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 1 i 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 2 łyżki rumu bananowego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Olej roślinny do posmarowania patelni
- 3 duże banany
- miód
Czytaj też: Magda Gessler zdradziła sekret na idealne naleśniki
Rumowo-bananowe placuszki. Wykonanie:
- Do dużej miski przesiej mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj jajka, mleko, olej, rum bananowy, ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
- Podgrzej dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką na średnim ogniu. Posmaruj ją obficie olejem.
- Wrzucaj ok.1/4 łyżki mieszaniny na patelnię
- Smaż, aż naleśniki będą jasnobrązowe, około 3 minuty z każdej strony
- Na każdym naleśniku ułóż plasterki banana, ułóż na stosie i polej miodem
Czytaj też: Hit! 3-składnikowe ciastko za mniej niż 5 zł
Źródło artykułu: o2pl