aktualizacja 

Pancake Day. Przepis na słodkie placuszki nadziewane rumem

0

Choć Ostatki już za nami, nic nie wyklucza słodkiego śniadania. Ewentualnie deseru... Podaruj sobie trochę radości urządzając sobie Pancake Day już dziś!

Pancake Day. Przepis na słodkie placuszki nadziewane rumem
Placuszki rumowo-bananowe (Getty Images)

Ostatki w Polsce kojarzą się głównie z pączkami czy faworkami, natomiast na Zachodzie obchodzony jest tzw. Pancake Day. I mimo, że w Polsce nic nie robimy z tej okazji to przecież nic nie stoi na przeszkodzie aby spędzić Placuszkowy Dzień...innego dnia. WSzczególnie jeśli możemy zjeść pyszne, słodziutkie rumowo-bananowe placuszki. Na samą myśl o nich cieknie ślinka...

Rumowo-bananowe placuszki. Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 2 łyżki rumu bananowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Olej roślinny do posmarowania patelni
  • 3 duże banany
  • miód

Czytaj też: Magda Gessler zdradziła sekret na idealne naleśniki

Rumowo-bananowe placuszki. Wykonanie:

  • Do dużej miski przesiej mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj jajka, mleko, olej, rum bananowy, ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
  • Podgrzej dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką na średnim ogniu. Posmaruj ją obficie olejem.
  • Wrzucaj ok.1/4 łyżki mieszaniny na patelnię
  • Smaż, aż naleśniki będą jasnobrązowe, około 3 minuty z każdej strony
  • Na każdym naleśniku ułóż plasterki banana, ułóż na stosie i polej miodem
Zobacz także: Turecka pizza, jakiej nie znałeś. Prosty przepis na pyszne danie
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić