Najlepsza pod słońcem salsa do nachosów. Przepis Jamiego Olivera nie zawodzi

1

Pomidorowa salsa to klasyczny i przy tym najlepszy dodatek do nachosów. Przygotowanie wyrazistego, pełnego smaku sosu przypominającego meksykański oryginał wcale nie jest takie proste. Popularny kucharz Jamie Oliver podzielił się swoim niezawodnym przepisem.

Najlepsza pod słońcem salsa do nachosów. Przepis Jamiego Olivera nie zawodzi
Przepis na pomidorową salsę wg Jamiego Olivera (Getty Images)

Salsa to jedna z pyszniejszych wizytówek kulinarnych Meksyku. Ten aromatyczny, często pikantny sos podawany na zimno idealnie komponuje się z nachosami, ale nie tylko. Pysza salsa wg Jamiego Olivera będzie idealnie pasować także m.in. do ryb czy mięs z grilla, którym doda wielowymiarowego smaku.

Przepis na pomidorową salsę wg Jamiego Olivera. Potrzebne składniki

  • 6 dojrzałych pomidorów
  • 1 duży pęczek świeżej kolendry
  • 1 cebula
  • 2 świeże papryczki jalapeno lub zielone chilli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1-2 limonki
  • Oliwa z oliwek

Przepis na pomidorową salsę wg Jamiego Olivera. Sposób przygotowania

  • Drobno posiekaj pomidory i kolendrę (razem z łodygami) i umieść w dużej misce.
  • Obierz i drobno posiekaj cebulę
  • Usuń pestki i drobno posiekaj papryczki chilli.
  • Obierz i posiekaj lub przepuść przez praskę ząbek czosnku. Wszystko umieść w misce
  • Wyciśnij sok z limonki, dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek i dobrze wymieszaj.
  • Dopraw do smaku solą morską, czarnym pieprzem i w razie potrzeby większą ilością soku z limonki.

Salsę można podawać od razu lub przykryć i odstaw na kilka godzin, aby wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły. Smacznego!

Zobacz także: Polędwiczki wieprzowe z jabłkami i orzechami. Świetny pomysł na rodzinny obiad
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić