Najlepsza pod słońcem salsa do nachosów. Przepis Jamiego Olivera nie zawodzi
Pomidorowa salsa to klasyczny i przy tym najlepszy dodatek do nachosów. Przygotowanie wyrazistego, pełnego smaku sosu przypominającego meksykański oryginał wcale nie jest takie proste. Popularny kucharz Jamie Oliver podzielił się swoim niezawodnym przepisem.
Salsa to jedna z pyszniejszych wizytówek kulinarnych Meksyku. Ten aromatyczny, często pikantny sos podawany na zimno idealnie komponuje się z nachosami, ale nie tylko. Pysza salsa wg Jamiego Olivera będzie idealnie pasować także m.in. do ryb czy mięs z grilla, którym doda wielowymiarowego smaku.
Czytaj także: Przepis na owsiankę Mulan. Cieszy się, że cię widzi
Przepis na pomidorową salsę wg Jamiego Olivera. Potrzebne składniki
- 6 dojrzałych pomidorów
- 1 duży pęczek świeżej kolendry
- 1 cebula
- 2 świeże papryczki jalapeno lub zielone chilli
- 1 duży ząbek czosnku
- 1-2 limonki
- Oliwa z oliwek
Czytaj także: Babciny placek z wiśniami. Zawsze wychodzi!
Przepis na pomidorową salsę wg Jamiego Olivera. Sposób przygotowania
- Drobno posiekaj pomidory i kolendrę (razem z łodygami) i umieść w dużej misce.
- Obierz i drobno posiekaj cebulę
- Usuń pestki i drobno posiekaj papryczki chilli.
- Obierz i posiekaj lub przepuść przez praskę ząbek czosnku. Wszystko umieść w misce
- Wyciśnij sok z limonki, dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek i dobrze wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą morską, czarnym pieprzem i w razie potrzeby większą ilością soku z limonki.
Salsę można podawać od razu lub przykryć i odstaw na kilka godzin, aby wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły. Smacznego!