aktualizacja 

Przepis na owsiankę Mulan. Cieszy się, że cię widzi

2

Congee to tradycyjne śniadanie pałaszowane codzienne przez miliony ludzi na całym świecie. W Polsce staje się coraz popularniejsze, a pierwszy raz mogliśmy je zobaczyć w "Mulan". Dlatego też, chociaż przepisów na congee jest bardzo dużo, nasz jest inspirowany śniadaniem, które dla Mulan przygotował Muszu.

Przepis na owsiankę Mulan. Cieszy się, że cię widzi
Congee to właśnie "owsianka", którą dla Mulan przygotował Muszu (kadr z filmu)

"Zobacz, owsianka! Cieszy się, że cię widzi". Na początek musimy jednak wyjaśnić: słowo "owsianka" zostało użyte przez twórców filmu "Mulan", aby amerykańskie i europejskie dzieci zrozumiały dowcip. Tak naprawdę congee jest tradycyjnie robiona z ryżu. Jeśli jednak jesteście bardzo przywiązani do płatków owsianych, możecie oczywiście zamienić ryż na płatki owsiane i krócej je gotować.

Przepis na "owsiankę" Mulan. Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka długoziarnistego ryżu jaśminowego
  • 6 szklanek bulionu drobiowego/można zamienić na wodę
  • 2,5-centymetrowy kawałek imbiru, posiekany
  • 2 ząbki czosnku, obrane
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 1 szczypiorek, posiekany
  • 2 jajka
  • 3 plastry boczku
  • grzyby shiitake (opcjonalnie)
  • orzeszki ziemne
  • sriracha lub inny pikantny sos

Przepis na "owsiankę" Mulan. Sposób przygotowania:

  • Do garnka wsyp ryż, zalej bulionem/wodą, dodaj posiekany imbir i jeden posiekany ząbek czosnku. Doprowadź do wrzenia, a potem gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny aż ryż osiągnie konsystencję kleiku. W szybkowarze wystarczy 30 minut.
  • Na patelni rozgrzej tłuszcz i usmaż drobno posiekaną szalotkę, na ostatnią minutę smażenia dodaj drobno posiekany czosnek. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Na tej samej patelni usmaż grzyby shiitake, potem zdejmij z patelni.
  • Na tej samej patelni usmaż kolejno bekon i jajka sadzone.
  • Do miseczki wlej kleik ryżowy, udekoruj "ustami" z bekonu i "oczami" z jajek sadzonych. Dorzuć dymkę, czosnek, szczypiorek, grzyby shiitake, orzeszki ziemne, dopraw solą, pieprzem i pikantnym sosem.

Zobacz, owsianka! Cieszy się, że cię widzi!

Autor: DSM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić