Karolina Woźniak| 

Pomysł na szybki deser. Czekoladowe batony z orzechami

1

Czekoladowe batony z orzechami to idealny pomysł na szybki i smaczny deser. Wykonanie ich nie zajmuje dużo czasu, a składniki są dostępne w większości sklepów.

Baton czekoladowy z orzechami to najlepszy pomysł na szybką przekąskę.
Baton czekoladowy z orzechami to najlepszy pomysł na szybką przekąskę. (YouTube)

Czekoladowy deser świetnie sprawdzi się na pikniku, czy jako dodatek do lunchboxu. Batonik może być również świetnym pomysłem na przekąskę po obiedzie. Wykonanie go zajmuje zaledwie 20 minut i potrzeba jedynie 5 składników.

Czekoladowe batony z orzechami. Potrzebne składniki:

  • 140 g orzechów
  • 240 g czekolady 70% (2 i 1/3 tabliczki)
  • 215 g masła orzechowego (ok. 6 czubatych łyżek)
  • 130 g syropu klonowego (ok. 1/3 butelki)
  • 50 g oleju kokosowego (1,5 łyżki)

Czekoladowe batony z orzechami. Sposób przygotowania:

  • Pokrusz orzechy
  • Czekoladę, syrop klonowy i olej kokosowy przełóż do miski
  • Składniki możesz roztopić w kąpieli wodnej lub w minutę w mikrofalówce (moc 650 W)
  • Wyjmij miskę i wymieszaj zawartość do uzyskania jednolitej czekoladowej masy
  • Dodaj pokruszone orzechy
  • Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia
  • Wylej na formę przygotowaną masę
  • Wygładź ją dokładnie i wstaw do lodówki na ok. godzinę

I gotowe! Po tym czasie wyjmij formę do pieczenia i pokrój ją ostrym nożem. Batony najlepiej przechowywać w lodówce.

Zobacz także: Domowe lody śmietankowe. Lepsze niż kupiony

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić