aktualizacja 

Przepis na falafel. Sposób na szybki obiad

8

Falafele to wegetariańskie kotleciki, które będą doskonałym pomysłem na zimowy sycący obiad. Mamy przepis na falafele w prostszej wersji.

Przepis na falafel. Sposób na szybki obiad
Sposób na szybkiego falafela. (YouTube)

Falafel smażone kulki lub kotleciki z ciecierzycy bądź bobu z przyprawami. Podawane są zazwyczaj w hummusem, pitą i warzywami. Można również podać je w formie wrapu lub wegetariańskiego kebaba.

Przepis na falafela. Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy
  • 4 jajka
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki bułki tartej
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa uniwersalna
  • olej do smażenia

Przepis na falafela. Wykonanie:

  • Ciecierzycę odcedź i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków
  • Dodaj dwa jajka, czosnek, przyprawę i posiekaną pietruszkę
  • Za pomocą blendera zmiksuj składniki na gładką masę
  • W oddzielnych miskach przygotuj mąkę, jajka i bułkę tartą
  • Na patelni lub w garnku rozgrzej dużą ilość oleju
  • Z powstałej masy ulep kulki obtocz najpierw w mące, później w jajku, a na koniec w bułce tartej
  • Smaż w głębokim, rozgrzanym oleju z każdej ze stron
  • Gotowe kotleciki odłóż na ręcznik papierowy, by ociekły z oleju
Zobacz także: Domowy falafel krok po kroku
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić