Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
MMC
|

Prosty sposób na soczyste mięso. Dzięki niemu burgery już nigdy nie będą suche

9
Podziel się:

Kupienie dobrego mięsa to jedno, ale umiejętne usmażenie go to drugie. Jest jednak jeden prosty sposób na to, by grillowane lub pieczone burgery zawsze były idealnie soczyste.

Prosty sposób na soczyste mięso. Dzięki niemu burgery już nigdy nie będą suche
Chwilę po położeniu mięsa na grillu lub włożenia do do piekarnika połóż na niego kostkę lodu. (YouTube)

Przygotowanie mięsa do burgera to nie lada wyzwanie. Jednak odpowiednie doprawienie i dodatki to tylko połowa drogi do idealnego dania.

Najważniejszym krokiem jest usmażenie mięsa. Wyczucie odpowiedniego czasu na zdjęcie mięsa z grilla lub wyjęcie z piekarnika wymaga dużej wprawy. Co zrobić, żeby kotlet był usmażony w środku, nieprzypalony na zewnątrz i idealnie soczysty?

Wystarczy kostka lodu. Ten sposób najlepiej sprawdza się na grillu. Na jeszcze surowe mięso połóż kostkę i smaż tak, jak zazwyczaj. Lód wystarczy położyć z jednej strony, nie trzeba z obu.

To sposób, który sprawdzi się również w piekarniku. Jeśli wybierasz opcję pieczenia mięsa również możesz użyć sposobu z kostką lodu.

Trudniej jest jednak z patelnią. Na patelni powinien być rozgrzany tłuszcz, a topiący się lód może sprawić, że olej zacznie pryskać. Jeśli chcesz tego uniknąć, po prostu przykryj patelnię, przewróć sprawnie kotleta i smażąc go z drugiej strony też go przykryj.

Sposób ten wykorzystują nawet światowej klasy kucharze. Dzięki temu mają pewność, że mięso zawsze będzie idealnie soczyste, a nie suche lub zbyt spieczone na zewnątrz i surowe w środku.

Zobacz także: Gotowe kostki rosołowe. Zobacz co jesz, kupując je w sklepie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(9)
Janka
2 lata temu
Mięso jest soczyste zawsze, gdy się je podlewa alkoholem. Ja robię to piwem. Jak chcę uzyskać lekki posmak słodyczy to wybieram perłę miodową. Gdy oczekuję czegoś bardziej gorzkiego to perłę chmielową. Wszystko zależy od tego jaki smak chcę uzyskać.
gosc
2 lata temu
Przyznam, ze mam o wiele ciekawszy i smaczniejszy przepis na soczyste sznycle.
HEJ
2 lata temu
z tym lodem na patelni to można zapalić kuchnię od pryskającego tłuszczu z wodą , wtedy idzie duzy płomień i tylko szybko przykryć pokrywke bo moze by niebezpiecznie
zeenek
2 lata temu
Najlepszym sposobem na soczyste mieso jest jak sobie dalej biega po lace lub polu
Kuchcik
2 lata temu
Co za głupota XD Każdy porządny i szanujący się kucharz potrafi zrobić burgera/steka czy innego kotleta. Wystarczy ''świeże mięso'' i odpowiednie panowanie nad temperaturą. Kostka lody, pracowałem i byłem w nie jednej kuchni, ale tego kabaretu nigdy nie słyszałem :D
do klaudiayx
2 lata temu
Hejka...Nie jedna schudła kilkaset złotych stosując tę i inne diety. Równomiernego chudnięcia !!!
sbtrik
2 lata temu
wrażenie negatywne. Z podobnych numerów-żeby frytki i pizza nie wyschły, trzeba zaczynać od wysokiej temperatury, 200 C i nie obniżać raczej- wtedy nie wyschnie, bo szybko. W piekarniku mozna trzymac naczynie z wodą. Natarcie oliwą niesłychanie zmiękcza i zapobiega przypaleniu. Niektórzy nie marynują, a szkoda. Z dodatkiem papai.
Faaaz
2 lata temu
Jak podczas smazenia przykryje sie mieso, to ono zaraz zacznie sie dusic. Nie o to chodzi. Istota jest krotkie smazenie na dobrze nagrzanym tluszczu. Na przykad taki schabowy kotlet, jego powinno sie smazyc gora dwie minuty z jednej strony i poltorej z drugiej, a jesli jest mniejszy, to krocej, poltorej minuty i minute. I juz! To samo stek wolowy. Minuta-poltorej z jednej strony, z drugiej - i gotow. Mieso wysycha dla tego, ze sie je po prostu za dlugo smazy. I tyle.
polijjak.
2 lata temu
no nie wiem..czasem te art .są fajne a czasem jak ten ....KRÓÓÓTKO = dobry nie suchy MEELONY to obsmazony i lekko podbity na wolnym ogniu pod przykryFFka :) te cuda rodem ze zgniłego zachodu są - bywają słabe.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić