Prosty sposób na soczyste mięso. Dzięki niemu burgery już nigdy nie będą suche
Kupienie dobrego mięsa to jedno, ale umiejętne usmażenie go to drugie. Jest jednak jeden prosty sposób na to, by grillowane lub pieczone burgery zawsze były idealnie soczyste.
Przygotowanie mięsa do burgera to nie lada wyzwanie. Jednak odpowiednie doprawienie i dodatki to tylko połowa drogi do idealnego dania.
Najważniejszym krokiem jest usmażenie mięsa. Wyczucie odpowiedniego czasu na zdjęcie mięsa z grilla lub wyjęcie z piekarnika wymaga dużej wprawy. Co zrobić, żeby kotlet był usmażony w środku, nieprzypalony na zewnątrz i idealnie soczysty?
Wystarczy kostka lodu. Ten sposób najlepiej sprawdza się na grillu. Na jeszcze surowe mięso połóż kostkę i smaż tak, jak zazwyczaj. Lód wystarczy położyć z jednej strony, nie trzeba z obu.
To sposób, który sprawdzi się również w piekarniku. Jeśli wybierasz opcję pieczenia mięsa również możesz użyć sposobu z kostką lodu.
Trudniej jest jednak z patelnią. Na patelni powinien być rozgrzany tłuszcz, a topiący się lód może sprawić, że olej zacznie pryskać. Jeśli chcesz tego uniknąć, po prostu przykryj patelnię, przewróć sprawnie kotleta i smażąc go z drugiej strony też go przykryj.
Sposób ten wykorzystują nawet światowej klasy kucharze. Dzięki temu mają pewność, że mięso zawsze będzie idealnie soczyste, a nie suche lub zbyt spieczone na zewnątrz i surowe w środku.