Przepis na konfiturę z agrestu według Mateusza Gesslera
Agrest to pyszny i bardzo zdrowy owoc, który niestety jest niedoceniany. Jest znakomitym źródłem witamin i minerałów. Można wykorzystać go do przygotowywania przetworów. Poniżej publikujemy przepis na konfiturę z agrestu według Mateusza Gesslera.
Źródło zdjęć: © Getty Images
Słodko-kwaśne owoce agrestu powinny na stałe zagościć w naszej diecie. Są bowiem źródłem cennych minerałów oraz witamin A, C, B i E. Z agrestu można przygotować pyszną konfiturę. Przepisem podzielił się znany polski kucharz Mateusz Gessler.
Przepis na konfiturę z agrestu. Potrzebne składniki
- 2 kg agrestu
- 2 kg cukru
- 400 ml wody
Czytaj także: Przepis na kopytka z kaszy gryczanej. Niskokaloryczny i pyszny obiad
Przepis na konfiturę z agrestu. Sposób przygotowania
- Agrest dokładnie przepłucz i przebierz
- Usuń szypułki i nakłuj agrest wykałaczką w kilku miejscach
- Wyparzaj owoce przez 2 minuty we wrzącej wodzie
- Odcedź
- Ugotuj wodę i cukier, by powstał gęsty syrop
- Zalej syropem owoce i odstaw na 12 godzin
- Po tym czasie zlej syrop i ponownie ugotuj
- Znowu zalej nim owoce i odstaw na kolejne 12 godzin
- Po tym czasie podgrzej agrest z syropem i smaż przez 2 godziny, aż owoce będą szkliste
- W czasie smażenia zbieraj szumy i pianę
- Konfiturę przełóż do słoików
Zobacz także: Przepis na pyszny gulasz wołowy z nutką pomarańczy
Źródło artykułu: o2pl