Angelika Karpińska| 

Przepis na konfiturę z agrestu według Mateusza Gesslera

2

Agrest to pyszny i bardzo zdrowy owoc, który niestety jest niedoceniany. Jest znakomitym źródłem witamin i minerałów. Można wykorzystać go do przygotowywania przetworów. Poniżej publikujemy przepis na konfiturę z agrestu według Mateusza Gesslera.

Przepis na konfiturę z agrestu według Mateusza Gesslera
Przepis na konfiturę z agrestu (Getty Images)

Słodko-kwaśne owoce agrestu powinny na stałe zagościć w naszej diecie. Są bowiem źródłem cennych minerałów oraz witamin A, C, B i E. Z agrestu można przygotować pyszną konfiturę. Przepisem podzielił się znany polski kucharz Mateusz Gessler.

Przepis na konfiturę z agrestu. Potrzebne składniki

  • 2 kg agrestu
  • 2 kg cukru
  • 400 ml wody

Czytaj także: Przepis na kopytka z kaszy gryczanej. Niskokaloryczny i pyszny obiad

Przepis na konfiturę z agrestu. Sposób przygotowania

  • Agrest dokładnie przepłucz i przebierz
  • Usuń szypułki i nakłuj agrest wykałaczką w kilku miejscach
  • Wyparzaj owoce przez 2 minuty we wrzącej wodzie
  • Odcedź
  • Ugotuj wodę i cukier, by powstał gęsty syrop
  • Zalej syropem owoce i odstaw na 12 godzin
  • Po tym czasie zlej syrop i ponownie ugotuj
  • Znowu zalej nim owoce i odstaw na kolejne 12 godzin
  • Po tym czasie podgrzej agrest z syropem i smaż przez 2 godziny, aż owoce będą szkliste
  • W czasie smażenia zbieraj szumy i pianę
  • Konfiturę przełóż do słoików


Zobacz także: Przepis na pyszny gulasz wołowy z nutką pomarańczy

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić