Przepis na ogórki z kurkumą. Tak smaczne, że słoiki znikną, zanim się obejrzysz

Ogórki z kurkumą to nie tylko smaczny, ale i zdrowy dodatek do kanapek. Dzięki unikalnym właściwościom kurkumy, ten przepis zyskuje na popularności. Poznaj prosty przepis na ogórki z kurkumą.

x
Źródło zdjęć: © Getty Images
Małgorzata Badur

Ogórki z kurkumą to przetwór, który zdobywa coraz większą popularność w polskich kuchniach. Kurkuma, znana ze swoich właściwości zdrowotnych, dodaje ogórkom nie tylko pięknego koloru, ale także wzbogaca ich smak. To idealny dodatek do kanapek, który z pewnością zaskoczy twoich gości. Poznaj sprawdzony przepis na ogórki z kurkumą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trzy smaki, jeden przepis. Te pasty znikają w kilka minut

Przepis na ogórki z kurkumą

Aby przygotować ogórki z kurkumą, potrzebujesz:

  • 3 kg ogórków gruntowych,
  • 1 cebulę,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 6 łyżek oleju,
  • 6 liści laurowych,
  • 2 gałązki kopru,
  • 3 łyżeczki gorczycy,
  • 20 ziarenek pieprzu oraz ziele angielskie do smaku.

Składniki na zalewę:

  • 1 litra wody,
  • 1 szklanki octu 10 proc.,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżki soli kamiennej i 1 łyżki kurkumy.

Przygotowanie zaczynamy od obrania ogórków i pokrojenia ich w ćwiartki. Cebulę kroimy na plasterki, a czosnek obieramy. Składniki na zalewę mieszamy w garnku i gotujemy przez około 3 minuty, po czym odstawiamy do ostygnięcia. W wyparzonych słoikach układamy plasterki cebuli, liść laurowy, gorczycę, czosnek, pieprz, ziele angielskie i koperek. Następnie dodajemy ogórki i zalewamy przestygniętą zalewą. Na wierzch wlewamy łyżkę oleju, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy.

Dlaczego warto dodać kurkumę do ogórków?

Kurkuma, dzięki zawartości kurkuminy, ma właściwości przeciwzapalne i wzmacniające odporność. Dodanie jej do ogórków nie tylko poprawia ich smak, ale także wzbogaca je o cenne składniki odżywcze. Ogórki z kurkumą to doskonały sposób na wprowadzenie tej zdrowej przyprawy do codziennej diety.

Do czego podawać ogórki z kurkumą?

Ogórki z kurkumą świetnie sprawdzają się jako dodatek do kanapek, sałatek czy mięs. Ich słodko-kwaśny smak doskonale komponuje się z różnymi potrawami, dodając im charakteru. Możesz je również podawać jako samodzielną przekąskę, która z pewnością przypadnie do gustu twoim bliskim.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę