Jak zrobić wino z wiśni? Prosty sposób

Domowe wino z wiśni to nie tylko smak lata zamknięty w butelce, ale także satysfakcja z własnoręcznie przygotowanego trunku. Zobacz, jak krok po kroku zrobić wino, które zachwyci twoich gości.

Domowe wino z wiśniDomowe wino z wiśni
Źródło zdjęć: © Getty Images | varbenov
Małgorzata Badur

Domowe wino z wiśni to doskonały sposób na zachowanie smaku lata na dłużej. Własnoręcznie przygotowany trunek nie tylko cieszy podniebienie, ale także daje satysfakcję z samodzielnego wykonania. Dlaczego warto robić wino w domu? Przede wszystkim masz pełną kontrolę nad składnikami i procesem produkcji, co pozwala na uzyskanie unikalnego smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

Co jest potrzebne do zrobienia wina z wiśni?

Składniki niezbędne do przygotowania 10 litrów nastawu wina wiśniowego to:

  • Wiśnie: około 14,5 kg (tyle wiśni powinno dać około 10 litrów soku)
  • Cukier: 3,5 kg
  • Woda: 3 litry
  • Drożdże winiarskie: 1 opakowanie (np. dedykowane do win wiśniowych)
  • Pożywka dla drożdży: 1 opakowanie
  • Enzym pektynowy: 1 opakowanie

Jak zrobić wino z wiśni?

Zacznij od dokładnego umycia wiśni i usunięcia z nich szypułek. Kluczowym krokiem jest wydrylowanie pestek – ich obecność może wprowadzić do wina niepożądany gorzki posmak. Wydrylowane owoce rozgnieć, umieść w naczyniu fermentacyjnym i pozostaw ich na 2-3 dni pod przykryciem z gazy. Ten krótki okres maceracji sprzyja naturalnej zbieraniu się soku. Po tym czasie odciśnij sok z miąższu.

Następnie, przygotuj nastaw do fermentacji. W osobnym naczyniu przygotuj syrop cukrowy (1 l wody na 1 kg cukru). Gdy cukier połączy się z wodą odstaw go do całkowitego ostygnięcia. Przygotuj również drożdże winiarskie zgodnie z instrukcją producenta.

Do pojemnika fermentacyjnego z odciśniętym sokiem wiśniowym wlej ostudzony syrop cukrowy, dodaj aktywowane drożdże, pożywkę dla drożdży oraz enzym pektynowy. Całość dokładnie wymieszaj. Ważne jest, aby naczynie fermentacyjne nie było wypełnione po brzegi – optymalnie zajęte powinno być około dwóch trzecich jego objętości, aby zapewnić przestrzeń na intensywną fermentację, co pozwoli uniknąć wylania. Po połączeniu wszystkich składników zamknij naczynie korkiem z rurką fermentacyjną, wypełnioną wodą, i umieść je w stałej temperaturze około 20°C, w miejscu osłoniętym od światła.

Faza fermentacji burzliwej zazwyczaj trwa od 2 do 4 tygodni. Rozpoznasz ją po intensywnym wydobywaniu się dwutlenku węgla z rurki fermentacyjnej. W tym okresie, w zależności od twoich preferencji dotyczących słodyczy i mocy wina, możesz dodawać pozostałą część cukru i wody.

Po ustaniu burzliwej fermentacji, której znakiem jest brak pęcherzyków gazu w rurce, zlej wino znad powstałego osadu. Wino przelej do czystego balonu i pozostaw w chłodniejszym miejscu, gdzie będzie odbywać się spokojna fermentacja i naturalne klarowanie. Kiedy wino będzie klarowne, możesz przystąpić do butelkowania. Zabutelkowane wino przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakrył twarz i podpalił posterunek. Już wiadomo, dlaczego to zrobił
Zakrył twarz i podpalił posterunek. Już wiadomo, dlaczego to zrobił
Nowy milioner w Polsce. Ujawnili, gdzie padła "szóstka" w Lotto Plus
Nowy milioner w Polsce. Ujawnili, gdzie padła "szóstka" w Lotto Plus
Gościli Kim Dzong Una. Podali mu pastę pszenną i sos sojowy
Gościli Kim Dzong Una. Podali mu pastę pszenną i sos sojowy
Fałszywy lekarz oszukał seniorkę. Straciła 20 tys. złotych
Fałszywy lekarz oszukał seniorkę. Straciła 20 tys. złotych