Dagmara Smykla-Jakubiak
Dagmara Smykla-Jakubiak| 
aktualizacja 

Przepis na placki w stylu ziemniaczanych. Główny składnik zaskakuje

0

To idealny przepis dla tych, którym zalega w lodówce smutna i niechciana połówka główki kapusty. Albo osób, które mają ochotę na placki ziemniaczane, ale kartofli u nich akurat brak. Przedstawiamy banalnie prosty przepis na placki z kapusty.

Przepis na placki w stylu ziemniaczanych
Przepis na placki w stylu ziemniaczanych (Youtube.com)

Przepis na placki z kapusty w stylu ziemniaczanych. Skuś się na nieco zmodyfikowaną wersję klasycznych placków, a nie pożałujesz. Jest znacznie zdrowsza od ziemniaczanego oryginału, a smakuje równie dobrze.

Przepis na placki z kapusty. Potrzebne składniki:

  • 200 g kapusty (połowa małej główki)
  • 80 g mąki
  • 3 jajka
  • cebula

Przepis na placki z kapusty. Sposób przygotowania:

  • Umyj kapustę, usuń głąb i poszatkuj ją na małe kawałki
  • Niewielką cebulę pokrój na półplastry i dodaj do miski z kapustą, posól i dodaj pieprzu
  • Widelcem roztrzep trzy jajka, dodaj do kapusty i cebuli, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj całość
  • Na patelni rozgrzej olej, przełóż do niej całą masę i ustaw na średni ogień
  • Przykryj patelnię folią aluminiową i obciąż drewnianą deską do krojenia
  • Po 10-15 minutach zdejmij deskę i folię, przewróć placek na talerz
  • Zsuń placek na patelnię, żeby przysmażyć go od drugiej strony

Wierzch placka możesz posypać serem żółtym na kilka ostatnich minut smażenia. I gotowe! Placek z kapusty będzie doskonałym pożywnym śniadaniem lub kolacją. Spróbuj też przepisu na naleśniki bez mąki i cukru oraz pysznych placków z jabłkami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić