Przepis na placki w stylu ziemniaczanych. Główny składnik zaskakuje
To idealny przepis dla tych, którym zalega w lodówce smutna i niechciana połówka główki kapusty. Albo osób, które mają ochotę na placki ziemniaczane, ale kartofli u nich akurat brak. Przedstawiamy banalnie prosty przepis na placki z kapusty.
Przepis na placki z kapusty w stylu ziemniaczanych. Skuś się na nieco zmodyfikowaną wersję klasycznych placków, a nie pożałujesz. Jest znacznie zdrowsza od ziemniaczanego oryginału, a smakuje równie dobrze.
Przepis na placki z kapusty. Potrzebne składniki:
- 200 g kapusty (połowa małej główki)
- 80 g mąki
- 3 jajka
- cebula
Przepis na placki z kapusty. Sposób przygotowania:
- Umyj kapustę, usuń głąb i poszatkuj ją na małe kawałki
- Niewielką cebulę pokrój na półplastry i dodaj do miski z kapustą, posól i dodaj pieprzu
- Widelcem roztrzep trzy jajka, dodaj do kapusty i cebuli, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj całość
- Na patelni rozgrzej olej, przełóż do niej całą masę i ustaw na średni ogień
- Przykryj patelnię folią aluminiową i obciąż drewnianą deską do krojenia
- Po 10-15 minutach zdejmij deskę i folię, przewróć placek na talerz
- Zsuń placek na patelnię, żeby przysmażyć go od drugiej strony
Wierzch placka możesz posypać serem żółtym na kilka ostatnich minut smażenia. I gotowe! Placek z kapusty będzie doskonałym pożywnym śniadaniem lub kolacją. Spróbuj też przepisu na naleśniki bez mąki i cukru oraz pysznych placków z jabłkami.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.