Do wykonania placków ziemniaczanych nie potrzebujesz wielu składników i wybitnego talentu kulinarnego. Potrawa jest sycąca i bardzo smaczna - placki ziemniaczane można zjeść na śniadanie, obiad czy kolację.
Prosty przepis na placki ziemniaczane. Potrzebne składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1/4 cebuli
- 1 jajko
- sól
- olej roślinny do smażenia
Prosty przepis na placki ziemniaczane. Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce na małych oczkach do miski
- Starte ziemniaki pozostaw w misce i odczekaj 5 minut
- Odlewaj wodę, która się zebrała w misce
- Dodaj mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli.
- Rozgrzej patelnię i wlej olej
- Wymieszaj masę ziemniaczaną
- Nakładaj porcje masy (1 pełna łyżka) na rozgrzany olej i rozprowadź ją na dość cienki placek
- Smaż na średnim ogniu przez ok. 2 - 3 minuty na złoty kolor - przewróć na drugą stronę i powtórz czynność
- Placki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi
Z czym zjeść placki ziemniaczane? Propozycji jest naprawdę wiele. Można je zjeść z gulaszem, śmietaną, cukrem, twarożkiem czy dżemem.
Zobacz także: Sposoby mycia owoców i warzyw
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.