aktualizacja 

Przepis na chińskie pierożki dim sum. Orientalny przysmak!

0

Pierogi nieodzownie kojarzą się z Polską. Co gdybyśmy powiedzieli Wam, że słynie z nich nie tylko nasz kraj? Koniecznie wypróbuj chiński wariant tego dania!

Przepis na chińskie pierożki dim sum. Orientalny przysmak!
Przepis na chińskie pierożki dim sum. Orientalny przysmak! (Pixabay)

Pierożki dim sum spożywane są zwłaszcza w południowych Chinach. Mogą mieć najróżniejsze nadzienie. Znajdą się tutaj opcje zarówno mięsne jak i wegetariańskie.

W Chinach, dim sum często je się do herbaty. Podawane są przed południem w lokalach specjalizujących się w tego typu przekąskach. Z naszym przepisem ich przygotowanie zajmie Ci maksymalnie pół godziny.

Przepis na chińskie pierożki dim sum. Potrzebne składniki:

Ciasto:

  • ciasto na wontony (do kupienia w sklepie orientalnym)

Nadzienie:

  • 200 gramów mielonego mięsa/krewetek/innego nadzienia
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1,5 łyżki posiekanego pora
  • 1 łyżka startej cebuli
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 białko

Sos do maczania:

  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki octu ryżowego ryżowego
  • 3 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1,5 łyżki drobno posiekanego pora
  • 1 łyżka tartego imbiru

Przepis na chińskie pierożki dim sum. Sposób przygotowania:

  • Przygotuj sos do maczania: wszystkie składniki wymieszaj w miseczce.
  • Przygotuj nadzienie: Wymieszaj składniki nadzienia, dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
  • Przygotuj kwadraty z ciasta o boku około 6–7 cm. Na wierzch nakładaj po łyżce nadzienia. Zbieraj boki ciasta do środka, ale nie sklejaj go do końca.
  • Koszyczek do gotowania na parze wyłóż krążkiem z papieru do pieczenia, z wyciętymi kilkoma otworami. Papier posmaruj cienko olejem i ułóż pierwszą partię pierożków. Zamknij naczynie i gotuj na dużej parze, przez około 7 minut.
  • Skrop pierożki odrobiną sosu do maczania. Jedz je pałeczkami lub palcami maczając w sosie.

Przepis na chińskie pierożki dim sum. Perfekcyjne orientalne danie

Możesz podawać pierożki z chlebem. Same również smakują wyśmienicie. Spróbuj także innych naszych przepisów, w tym na sernik japoński oraz rosół.

Obejrzyj także: Gotowanie na parze - czy warto?

Autor: JKM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić