aktualizacja 

Rosjanie się nimi zajadają. Idealne na tłusty czwartek

3

Bliny można jadać na słodko lub wytrawnie i w obu wersjach smakują wyśmienicie. Najbardziej ekskluzywna wersja to ta z kawiorem. W związku ze zbliżającym się wielkimi krokami tłustym czwartkiem zalecamy podanie z konfiturą lub cukrem pudrem. Mniam!

Rosjanie się nimi zajadają. Idealne na tłusty czwartek
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej, na początku spożywane w tygodniu ostatkowym zwanym Maslenicą. Teraz jednak robi się kiedy tylko ma się na to ochotę. Te oryginalne są naprawdę przepyszne. Sprawdź przepis już dziś!

Bliny. Składniki:

  • 20 dag mąki gryczanej
  • 20 dag mąki pszennej
  • 0,5 litra mleka
  • 3 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki masła
  • olej

Bliny. Wykonanie:

  • Przygotowanie blinów należy rozpocząć 3 godziny przed planowanym ich podawaniem. Zaczynamy od rozczynienia drożdży. Należy je utrzeć z połową łyżeczki cukru, dodać 1/4 litra ciepłego mleka i 10 dag pszennej mąki.
  • Rozczyn ucieramy, aż nie będzie w nim grudek, następnie zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu, do czasu aż objętość zwiększy się o połowę. Potrwa to ok. pół godziny.
  • Po tym czasie na patelni topimy masło i dodajemy je do ciasta wraz z utartymi żółtkami, solą i cukrem.
  • Rozrabiając ciasto, powoli dodajemy też pozostałe 10 dag mąki pszennej, mąkę gryczaną i 1/4 litra ciepłego mleka.
  • Ciasto dokładnie rozrabiamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 2 godziny.
  • Do wyrośniętego ciasta dodajemy powoli ubitą, sztywną pianę z białek.
  • Masa na pewno trochę opadnie, dlatego należy ją jeszcze na chwilę przykryć i odstawić.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cienkie placki.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić