Aldona Brauła
Aldona Brauła| 

Smaki z dzieciństwa. Przepis na zacierki na mleku

9

Śniadanie jak z czasów dzieciństwa? Przyrządź pyszne i proste zacierki na mleku. Te drobne kluseczki przygotowuje się w ekspresowym tempie. Wystarczy tylko kilka składników, które na pewno masz w kuchni. Koniecznie wypróbuj!

Smaki z dzieciństwa. Przepis na zacierki na mleku
Zacierki na mleku. (Wikimedia Commons)

Zacierki to drobne kluseczki, które przede wszystkim dodaje się do zup. Mogą być także doskonałym śniadaniem. Podane z mlekiem i dodatkami dają energię na długi czas. Ich wykonanie jest bardzo proste i wystarczy zaledwie kilka składników, które z pewnością każdy ma w domu.

Zacierki. Potrzebne składniki:

  • 1 l mleka
  • 100 g mąki tortowej
  • 1 jajko
  • odrobina soli
  • 50 ml wody
  • opcjonalnie: cukier, cynamon

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Prosty przepis na domową pizzę. Idealne danie w 15 minut

Zacierki. Sposób przygotowania:

  • wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • zacznij od przygotowania ciasta: w misce połącz jajko, wodę i mąkę
  • wszystkie składniki dobrze wymieszaj, najpierw łyżką, a później rękami
  • po wyrobieniu ciasta przez kilka minut odłóż je na bok
  • do garnka wlej litr mleka, dodaj odrobinę soli i postaw na średnim ogniu
  • gdy mleko zacznie się gotować ze średnią intensywnością
  • weź ciasto i zacznij je ścieramy na tarce z dużymi oczkami wprost do garnka
  • mieszaj wszystko, co jakiś czas, a gdy zacierki zaczną wypływać na wierzch, garnek zdejmij z ognia
  • na koniec doprawiamy wszystko cukrem i przelewamy do miseczki
  • jako dodatek można także użyć cynamonu

Gotowe. Smacznego! Zacierki mogą być także wykorzystane w zupach np. warzywnej. Przyrządź ciasto w ten sam sposób i zetrzyj je prosto do garnka z zupą. Aby zacierki nie rozgotowały się za mocno, dodaj je dopiero pod koniec gotowania.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić