Smażone mleko. Wyjątkowy hiszpański deser

Leche Frita, czyli smażone mleko, to jeden z najpopularniejszych domowych deserów w Hiszpanii. Często podaje się go w okresie Wielkanocy. Przepis jest bardzo prosty, a oryginalny mleczny smak zachwyci każdego.

Leche Frita – smażone mlekoLeche Frita – smażone mleko
Źródło zdjęć: © Getty Images

Ten tradycyjny hiszpański deser może wydawać się nieco nietypowy, ale jest naprawdę przepyszny. Chrupiąca panierka Leche Frita skrywa cudowne, słodkie i kremowe wnętrze. Hiszpanie często zajadają się nim w Wielkanoc. Może warto w tym roku urozmaicić świąteczny stół tym pysznym frykasem?

Leche Frita - smażone mleko: potrzebne składniki

  • 3 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 litr mleka
  • 1 laska cynamonu
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Mielony cynamon do dekoracji

Leche Frita - smażone mleko: sposób przygotowania

  • Wymieszaj w misce skrobię kukurydzianą, cukier i połowę mąki.
  • Dodaj 1 szklankę mleka i wymieszaj
  • Pozostałe mleko podgrzej na średnim ogniu w dużym rondlu, aż zacznie bulgotać
  • Zdejmij z ognia i dodaj laskę cynamonu i wanilię. Wymieszaj i odstaw na 5 minut
  • Powoli wlej odcedzone podgrzane mleko do miski z mąką i mieszaj, aż wszystko się połączy
  • Przenieś wszystko do rondla i podgrzewaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż mieszanina znacznie zgęstnieje (co najmniej 15 minut)
  • Duże naczynie duże naczynie do pieczenia wysmaruj dobrze oliwą i przelej do niego masę
  • Przykryj folią lub papierem i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc), aż się zestali
  • Schłodzoną mieszaninę wyjmij z naczynia i pokrój na małe kwadraty. Podgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu
  • Ubij jajka w małej misce. Pozostałą mąkę przełóż do innej miski
  • Każdy kawałek masy zanurz najpierw w jajach, a następnie w mące
  • Smaż przez około minutę z każdej strony, aż panierka zmieni kolor na złoty.
  • Ostudź na ręczniku papierowym, a następnie obtocz w cukrze i cynamonie

Smażone mleko można podawać gorące, świeżo po przygotowaniu, albo w temperaturze pokojowej. Świetnie komponuje się z lodami. Smacznego!

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"