aktualizacja 

Smażone mleko. Wyjątkowy hiszpański deser

8

Leche Frita, czyli smażone mleko, to jeden z najpopularniejszych domowych deserów w Hiszpanii. Często podaje się go w okresie Wielkanocy. Przepis jest bardzo prosty, a oryginalny mleczny smak zachwyci każdego.

Smażone mleko. Wyjątkowy hiszpański deser
Leche Frita – smażone mleko (Getty Images)

Ten tradycyjny hiszpański deser może wydawać się nieco nietypowy, ale jest naprawdę przepyszny. Chrupiąca panierka Leche Frita skrywa cudowne, słodkie i kremowe wnętrze. Hiszpanie często zajadają się nim w Wielkanoc. Może warto w tym roku urozmaicić świąteczny stół tym pysznym frykasem?

Leche Frita - smażone mleko: potrzebne składniki

  • 3 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 litr mleka
  • 1 laska cynamonu
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Mielony cynamon do dekoracji

Leche Frita - smażone mleko: sposób przygotowania

  • Wymieszaj w misce skrobię kukurydzianą, cukier i połowę mąki.
  • Dodaj 1 szklankę mleka i wymieszaj
  • Pozostałe mleko podgrzej na średnim ogniu w dużym rondlu, aż zacznie bulgotać
  • Zdejmij z ognia i dodaj laskę cynamonu i wanilię. Wymieszaj i odstaw na 5 minut
  • Powoli wlej odcedzone podgrzane mleko do miski z mąką i mieszaj, aż wszystko się połączy
  • Przenieś wszystko do rondla i podgrzewaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż mieszanina znacznie zgęstnieje (co najmniej 15 minut)
  • Duże naczynie duże naczynie do pieczenia wysmaruj dobrze oliwą i przelej do niego masę
  • Przykryj folią lub papierem i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc), aż się zestali
  • Schłodzoną mieszaninę wyjmij z naczynia i pokrój na małe kwadraty. Podgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu
  • Ubij jajka w małej misce. Pozostałą mąkę przełóż do innej miski
  • Każdy kawałek masy zanurz najpierw w jajach, a następnie w mące
  • Smaż przez około minutę z każdej strony, aż panierka zmieni kolor na złoty.
  • Ostudź na ręczniku papierowym, a następnie obtocz w cukrze i cynamonie

Smażone mleko można podawać gorące, świeżo po przygotowaniu, albo w temperaturze pokojowej. Świetnie komponuje się z lodami. Smacznego!

Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić