Wielkanoc 2021 – przepisy. Robert Makłowicz uczy, jak zrobić paschę

10

Jeśli brakuje już pomysłów na to, co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole, z pomocą przychodzi Robert Makłowicz. Jeden z najbardziej lubianych polskich kucharzy zdradził swój przepis na przygotowywanie paschy. To przykład ciasta, któego nie trzeba piec.

Wielkanoc 2021 – przepisy. Robert Makłowicz uczy, jak zrobić paschę
Robert Makłowicz tłumaczy krok po kroku, w jaki sposób należy przygotować wielkanocne ciasto pascha (YouTube) (AKPA)

Tegoroczna Wielkanoc – podobnie jak w 2020 roku – będzie miała niestandardowy przebieg. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy całkiem odpuścić i zrezygnować z cieszenia się naszymi ulubionymi świątecznymi potrawami.

Pascha według Roberta Makłowicza – potrzebne składniki

  • twaróg sernikowy mielony (1 kg)
  • garść sparzonych rodzynek
  • garść pomarańczowej skórki kandyzowanej
  • dwie łyżki kardamonu
  • 4 łyżki cukru pudru z wanilią
  • 4 łyżki cukru pudru zwykłego
  • szczypta soli
  • 1 cytryna

Pascha według Roberta Makłowicza – sposób przygotowania

  • Cały twaróg umieścić w misce, zmieszać go z rodzynkami, skórką pomarańczową, kardamonem, całym cukrem pudrem i szczyptą soli.
  • Zetrzeć skórkę cytryny z jajkami, a następnie dodać do pozostałych składników w misce. Całość połączyć za pomocą miksera.
  • Przy użyciu gazy odsączyć z masy nadmiar serwatki, a później odstawić w chłodne miejsce na minimum 12 godzin.

Po upływie wskazanego wyżej czasu należy wyjąć ciasto z lodówki. Przed podaniem można je ewentualnie przybrać pozostałymi po procesie przygotowania rodzynkami lub skórką pomarańczową lub – jeśli akurat mamy je w kuchni – migdałami.

Zobacz także: Zobacz też: Przepis na niskokaloryczny majonez. W sam raz na Wielkanoc
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić