Szwedzkie klopsiki jak z Ikei. Możesz zrobić je w domu

0

Cały świat pokochał słynne mięsne kuleczki ze Szwecji. Są dostępne w każdej restauracji Ikea, ale jeżeli nie możesz tam pojechać — zawsze możesz zrobić je w domu. Poniżej krok po kroku prezentujemy przepis na szwedzkie klopsiki jak z Ikei.

Szwedzkie klopsiki jak z Ikei. Możesz zrobić je w domu
Klasyczne klopsiki z Ikei. (Getty Images)

Szwedzkie klopsiki mogą być przyrządzane na wiele sposobów. Klopsiki są tak lubiane wśród klientów Ikei, że sklep stworzył nie tylko wersję mięsną, której przepis prezentujemy poniżej, ale też wersję wege. Wcale nie jest to skomplikowane danie — w 25 minut można mieć pyszny obiad i nie musimy jechać do żółto-niebieskiego sklepu. Podawaj je z klasycznym sosem żurawinowym i frytkami.

Klopsiki jak z Ikei. Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego — wieprzowo-wołowe lub wieprzowe
  • 80 g bułki tartej lub 1 sucha kajzerka
  • 1 duże jajko
  • 200 ml mleka 2-procentowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koperku lub natka pietruszki
  • szczypta mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • oliwa z oliwek do smażenia

Klopsiki jak z Ikei. Wykonanie:

  • Mięso przygotować jak na kotlety mielone — połączyć go z bułką tartą, jajkiem, mlekiem i cebulą.
  • Dodać koperek, kolendrę, sól i pieprz.
  • Zagniatamy na gładką masę i formujemy kuleczki.
  • Klopsiki można albo najpierw ugotować (ok. 30 minut; najlepiej ugotować je w rosole ze świeżych warzyw), a później obsmażyć na oliwie z oliwek, albo od razu usmażyć.
  • Podać tak samo jak przyrządzane są w IKEI, czyli z żurawiną, gęstym sosem i chrupiącymi frytkami lub purée z ziemniaków.
Autor: BA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić