Ten trik na zawsze odmieni smak. Dodaj do schabowego, zaskakujący efekt
Chrupiący schabowy z frytkami popijany zimną colą to danie tak niezdrowe jak i popularne. Zestawy tego typu dostępne są w wielu przydrożnych barach i cieszą się powodzeniem wśród wygłodniałych przechodniów. Zamiast popijać ją ze szklanki, warto colą zalać schab przed samym smażeniem. Ten sposób na marynatę na zawsze zmieni nasze kuchenne przyzwyczajenia.
Cola dodawana do marynowania schabu sprawia, że mięso jest bardziej chrupkie. Ten prosty patent sprawi, że popularny kotlet już nigdy nie będzie gumowy i mokry. Dlatego jeśli planujesz nazajutrz przyrządzać kotlety schabowe, koniecznie sprawdź czy w lodówce nie zalega reszta niedopitej coli. Wystarczy szklanka, by mięso w zalewie z coli przez noc zyskało na jakości.
Kotlety schabowe w coli. Potrzebne składniki:
- szklanka coli,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka chili w proszku,
- sól i pieprz do smaku
- pół kilo schabu
- bułka tarta
- jajko
- mąka pszenna
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sposób na golonkę. Będzie mniej kaloryczna i nadal bardzo smaczna
Kotlety schabowe w coli. Sposób przyrządzania:
- Do głębokiego talerza na zupę wlej colę ze szklanki, dodaj przyprawy i wymieszaj.
- Mięso pokrój w solidne plastry, rozbij przy pomocy tłuczka. Włóż do talerza z marynatą i zostaw na noc w lodówce.
- W osobnych miseczek rozbij jajko, dokładnie wymieszaj. Do drugiej wsyp bułkę tartą.
- Wyjmij plastry mięsa z zalewy, natrzyj solą i pieprzem, oprósz mąką. Następnie zanurz w rozbełtanym jajku i bułce tartej.
- Na rozgrzanym tłuszczu smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.