W sklepie kosztuje ok. 20 zł. Przepis na domowe masło klarowane

42

Masło klarowane inaczej zwane ghee ma subtelniejszy smak od zwykłego masła, a do tego nigdy się nie przypala. Klarowane masło jest bardzo drogie w sklepie, ale możesz je zrobić samodzielnie w domu. Przepis jest banalnie prosty.

W sklepie kosztuje ok. 20 zł. Przepis na domowe masło klarowane
Domowe masło klarowane jest banalnie proste w wykonaniu. (Getty Images)

Masło klarowane powstaje poprzez powolne podgrzanie tradycyjnego masła i odparowanie z niego wody i innych substancji. W efekcie otrzymujemy tłuszcz, który się nie przypala. Oprócz tego ma dłuższy termin przydatności. Klarowane masło ma lekko orzechowy aromat i delikatny posmak podkreślający walory potraw.

Przepis na domowe masło klarowane. Składniki:

  • 4 kostki masła o minimalnej zawartości tłuszczu 82 proc.

Przepis na domowe masło klarowane. Wykonanie:

  • masło rozpuść (na bardzo małym ogniu) w garnku lub na patelni o grubym dnie
  • podczas wytapiania masła za pomocą łyżki zbieraj pianę, która wytworzy się na wierzchu
  • idealnie sklarowane masło powinno mieć złoty kolor
  • następnie sklarowane masło przelej do słoika (możesz dodatkowo użyć sitka)
  • klarowane masło przechowuj w lodówce
Zobacz także: Niezwykła karpatka. Sprawdzony przepis na truskawkowe ciasto
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić