Wakacyjny hit. Przepis na sałatkę szefa

21

Sałatka, która w te wakacje podbiła stoły w polskich domach. Warto jej spróbować i ocenić samemu.

Wakacyjny hit. Przepis na sałatkę szefa
Sałatka szefa. (YouTube)

Do obiadu, na grilla, jako przekąska albo na kolację. Sałatka szefa sprawdzi się nieźle na różne okazje. Nie bez powodu podbiła w te wakacje polskie stoły. Przepis jest prosty, dlatego spróbuj sam, czy to faktycznie taki hit. Podpowiemy tylko, że warto zrobić odrobinę więcej. Szybko znika!

Sałatka szefa. Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (około 400 g)
  • sól, pieprz, pierz ziołowy, przyprawa do gyrosa
  • sałata lodowa
  • 250 g pomidorków cherry
  • 100 g cebulki marynowanej
  • pół brokuła (ewentualnie jeden niewielki, około 300 g)
  • 150 g sera żółtego

(sos)

  • pół łyżeczki gładkiej musztardy
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Sałatka szefa. Wykonanie:

  • Mięso pokrój w kostkę, przypraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i przyprawą do gyrosa
  • Na rozgrzanym oleju usmaż kurczaka i wyłóż na ręcznik kuchenny, by ściekł nadmiar tłuszczu
  • Brokuła podziel na różyczki i ugotuj
  • Sałatę porwij na kawałki
  • Cebulę marynowaną i pomidorki cherry przekrajaj na połówki
  • Ser zetrzyj na tarce
  • Składniki na sos wymieszaj razem w miseczce
  • Wszystkie przygotowane składniki włóż do większej miski, wymieszaj i gotowe!
Zobacz także: Pieczarki nadziewane serem feta i szynką. Świetna przekąska prosta w przygotowaniu
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić