Wielkanocny żurek inaczej. Mogą go zjeść nawet weganie
Wielkanoc kojarzy się głównie z potrawami z jajek i mięsa, których nie mogą zjeść weganie. Warto jednak przygotować kilka dań, które będą mogli zjeść wszyscy. Jednym z nich jest wegański żurek.
Źródło zdjęć: © Getty Images
Wegański żurek nie różni się w smaku od zwykłego. Należy pamiętać, aby nie gotować go na bulionie mięsnym, a do środka nie wkładać jajek i zwykłej kiełbasy. Jako dodatek dobrze sprawdzi się świeży chleb, podsmażane tofu lub wegańskie kiełbaski.
Wegański żurek. Potrzebne składniki:
- 2 marchewki
- 5 ziemniaków
- 1 cebula
- natka pietruszki, koperek
- 3 ząbki czosnku
- kilka łyżek oleju
- 4 ziela angielskie, kilka ziarenek pieprzu, 2 liście laurowe
- 500 ml żurku (może być ze sklepu)
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 3 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżka tartego chrzanu
Wegański żurek. Sposób wykonania:
- w garnku rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek
- smaż na średnim ogniu przez kilka minut (uważaj żeby nie przypalić czosnku)
- marchewkę oraz ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka i smaż przez chwilę
- do garnka wlej bulion i gotuj do momentu aż warzywa zmiękną
- dodaj chrzan i wlej żur
- wsyp przyprawy i dokładnie wymieszaj
- gotuj jeszcze przez kilka minut i zdejmij z palnika
Czytaj także: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Jak zrobić zakwas na żurek?
Źródło artykułu: o2pl