Wielkanocny żurek inaczej. Mogą go zjeść nawet weganie

5

Wielkanoc kojarzy się głównie z potrawami z jajek i mięsa, których nie mogą zjeść weganie. Warto jednak przygotować kilka dań, które będą mogli zjeść wszyscy. Jednym z nich jest wegański żurek.

Wielkanocny żurek inaczej. Mogą go zjeść nawet weganie
Żurek wegański. (Getty Images)

Wegański żurek nie różni się w smaku od zwykłego. Należy pamiętać, aby nie gotować go na bulionie mięsnym, a do środka nie wkładać jajek i zwykłej kiełbasy. Jako dodatek dobrze sprawdzi się świeży chleb, podsmażane tofu lub wegańskie kiełbaski.

Wegański żurek. Potrzebne składniki:

  • 2 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • natka pietruszki, koperek
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oleju
  • 4 ziela angielskie, kilka ziarenek pieprzu, 2 liście laurowe
  • 500 ml żurku (może być ze sklepu)
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżka tartego chrzanu


Wegański żurek. Sposób wykonania:

  • w garnku rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek
  • smaż na średnim ogniu przez kilka minut (uważaj żeby nie przypalić czosnku)
  • marchewkę oraz ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka i smaż przez chwilę
  • do garnka wlej bulion i gotuj do momentu aż warzywa zmiękną
  • dodaj chrzan i wlej żur
  • wsyp przyprawy i dokładnie wymieszaj
  • gotuj jeszcze przez kilka minut i zdejmij z palnika
Zobacz także: Jak zrobić zakwas na żurek?
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić