Włóż do chlebaka. Pieczywo dłużej będzie świeże

Czy zdarzyło ci się wyrzucić chleb, który zbyt szybko stał się czerstwy? Zamiast pozbywać się pieczywa, sprawdź jak w prosty sposób przedłużyć jego świeżość. Dzięki temu unikniesz marnowania jedzenia i zawsze będziesz cieszyć się smakiem świeżego chleba.

x
Źródło zdjęć: © Getty Images
Małgorzata Badur

Czerstwienie pieczywa to proces, który dotyka każdego, kto choć raz kupił więcej chleba, niż był w stanie zjeść. Kiedy chleb czerstwieje, zmienia się jego konsystencja – staje się twardszy i mniej przyjemny w jedzeniu. Nie jest to tylko kwestia wyschnięcia, choć utrata wilgoci też ma swój udział. Głównym powodem czerstwienia są wewnętrzne zmiany w samej budowie chleba, a konkretnie w skrobi, która jest jego podstawowym składnikiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyrośnięte racuchy bez drożdży. Ekspresowe śniadanie na słodko lub deser

Gdy pieczywo ostygnie po upieczeniu, skrobia zaczyna rekrystalizować. Proces ten sprawia, że jego struktura staje się twardsza i mniej elastyczna. W rezultacie miąższ chleba wysycha i kruszy się, a jego aromat zanika lub jest pochłaniany przez skrobię.

Jak przechowywać chleb?

Chlebak to klasyczne rozwiązanie, które od lat pomaga w przechowywaniu pieczywa. Wykonany z drewna, zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza, co pomaga utrzymać wilgoć na właściwym poziomie.

Innym sposobem na przechowywanie pieczywa jest zawinięcie go w lnianą ściereczkę. Materiał chroni chleb przed nadmierną utratą wilgoci i spowalnia czerstwienie. Ważną zasadą jest też to, by nie przechowywać chleba w pobliżu źródeł ciepła, bowiem wysoka temperatura przyspiesza proces wysychania pieczywa.

Jak przedłużyć świeżość pieczywa?

Jednym ze sposobów na przedłużenie świeżości pieczywa jest włożenie do chlebaka dwóch kostek cukru. Cukier wchłania nadmiar wilgoci, co zapobiega pleśnieniu pieczywa. To prosty sposób, dzięki któremu pieczywo będzie dłużej miękkie.

Inną metodą jest użycie kawałka jabłka. Jabłko zwiększa wilgotność powietrza wewnątrz chlebaka, co sprawia, że chleb jest dłużej miękki. Należy jednak pamiętać, aby nie wkładać całego jabłka, a jedynie jego mały kawałek, i regularnie go wymieniać.

Jak jeszcze przechowywać pieczywo?

Mrożenie pieczywa to jedna z najskuteczniejszych metod jego przechowywania. Jeśli wiesz, że nie zjesz całego bochenka w ciągu kilku dni, warto zamrozić jego część. Zamrożone pieczywo zachowuje swoje właściwości, a po rozmrożeniu jest niemal tak samo smaczne jak świeże.

Wybrane dla Ciebie
28-latka nie żyje. Rodzina o sprawie pani prokurator. "Dla mnie to jest kpina"
28-latka nie żyje. Rodzina o sprawie pani prokurator. "Dla mnie to jest kpina"
Pożar w Zakopanem na Krupówkach. To ta restauracja spłonęła
Pożar w Zakopanem na Krupówkach. To ta restauracja spłonęła
Turyści nie będą zadowoleni. Podejście do fontanny będzie płatne
Turyści nie będą zadowoleni. Podejście do fontanny będzie płatne
Rosjanin z zarzutami. Miał organizować transport migrantów do Niemiec
Rosjanin z zarzutami. Miał organizować transport migrantów do Niemiec
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"