Zalewa do grzybów marynowanych. Ten składnik podbije smak

Marynowanie grzybów to nie tylko sposób na ich dłuższe przechowywanie, ale także na wzbogacenie smaku wielu potraw. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia zalewa, która podkreśli naturalny aromat grzybów. Zobacz, jak przygotować zalewę, która zachwyci każdego smakosza.

x
Źródło zdjęć: © Getty Images | jtamm
Małgorzata Badur

Marynowanie grzybów to tradycja, która od lat cieszy się popularnością w polskich domach. Dzięki odpowiedniej zalewie grzyby stają się nie tylko smaczną przekąską, ale także doskonałym dodatkiem do wielu dań. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować zalewę, która podkreśli smak i aromat leśnych skarbów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krucha i przepyszna obiadowa szynka w sosie. Sprawdź przepis krok po kroku

Jakie grzyby marynować

Najlepiej sprawdzają się małe, świeże okazy, takie jak rydze, kurki czy borowiki. Ważne jest, aby były one zdrowe i nieuszkodzone. Przed przystąpieniem do marynowania, grzyby należy dokładnie oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą.

Zalewa do grzybów marynowanych. Przepis

Do przygotowania zalewy potrzebne będą:

  • 5 szklanek wody,
  • 1 szklanka octu spirytusowego (10 proc.),
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 6 płaskich łyżek cukru,
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy,
  • 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego,
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego,


Jak przygotować zalewę do grzybów w occie? Przygotowanie zalewy jest proste i szybkie. Wszystkie składniki należy wymieszać i zagotować. Grzyby, po oczyszczeniu, obgotowujemy w osolonej wodzie przez 10-15 minut. Następnie przekładamy je do wyparzonych słoików, dodajemy pokrojoną w krążki cebulę i zalewamy wrzącą marynatą. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut.

Aby zalewa miała wyjątkowy smak, warto eksperymentować z przyprawami. Dodatek cynamonu czy goździków nada grzybom korzenny aromat. Pamiętaj jednak, aby przed rozlaniem zalewy do słoików usunąć goździki, które mogą nadać goryczki.

Do czego podawać marynowane grzyby?

Marynowane grzyby to wszechstronny dodatek, który doskonale komponuje się z różnorodnymi potrawami. Ich wyrazisty smak świetnie równoważy smak tłustych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, dodając im lekkości i świeżości. Mogą być również podawane z wędlinami, tworząc eleganckie przystawki na przyjęcia. W sałatkach grzyby marynowane dodają nie tylko smaku, ale także tekstury, idealnie łącząc się z warzywami, serami czy orzechami.

Dzięki swojemu intensywnemu smakowi marynowane grzyby mogą być serwowane także jako samodzielna przekąska

Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?