Zupa krem z dyni. Przepis na rozgrzewające danie. Idealne na jesienną pogodę
Dynia to jedno z najpopularniejszych warzyw sezonu jesiennego. A kiedy na zewnątrz jest zimno i deszczowo, nic nie pokrzepia bardziej niż gorąca zupa. Może warto wypróbować przepis na zupę krem z dyni? Jest smaczna, sycąca i zdrowa.
Przygotowanie zupy krem z dyni nie wymaga wielkich nakładów pracy. Do ugotowania posiłku dla jednej osoby wystarczą m.in. podstawowe warzywa i kilka przypraw, które znajdziemy w większości kuchni.
Przeczytaj także: Przepis na ciasto z dyni. Lekki i słodki deser, wprost idealny na jesień
Zupa krem z dyni: potrzebne składniki
- śmietana do zupy 18-procentowa
- jedna mała dynia
- imbir mielony
- szczypta soli i pieprzu
- jedna mała cebula
- jedna duża lub dwie małe marchewki
- łyżka oliwy
Przeczytaj także: Przepis na krem z zielonego groszku. Prosta zupa z 4 składników
Zupa krem z dyni: sposób przygotowania
- Umyj i obierz dynie, a następnie pokrój ją na mniejsze kawałki. Pamiętaj o dokładnym wybraniu pestek.
- Umyj, obierz, a następnie drobno posiekaj cebulę. Później smaż ją, dopóki się nie zeszkli.
- Przez około pół godziny gotuj dynię razem z umytą i obraną marchewką. Gdy oba warzywa będą już miękkie, umieść je w garnuszku i dodaj pół litra wody.
- Do marchewki i dyni dodaj cebulę, a całość dokładnie blenduj, aż składniki się połączą. Warzywa dopraw solą, pieprzem, imbirem, pamiętaj także o oliwie.
Przeczytaj także: Włoski "eliksir długowieczności". Prosty przepis na pyszną zupę
Jeśli zupa wyda ci się zbyt rzadka, dodaj do niej jedną lub dwie łyżki śmietany. Dyniowy smak zupy doskonale podkreślą ziołowe grzanki.