Ewelina Kolecka
Ewelina Kolecka| 

Zupa krem z dyni. Przepis na rozgrzewające danie. Idealne na jesienną pogodę

10

Dynia to jedno z najpopularniejszych warzyw sezonu jesiennego. A kiedy na zewnątrz jest zimno i deszczowo, nic nie pokrzepia bardziej niż gorąca zupa. Może warto wypróbować przepis na zupę krem z dyni? Jest smaczna, sycąca i zdrowa.

Zupa krem z dyni. Przepis na rozgrzewające danie. Idealne na jesienną pogodę
Zupa krem z dyni jest prosta w przygotowaniu, a do tego świetnie smakuje (Getty Images, LauriPatterson)

Przygotowanie zupy krem z dyni nie wymaga wielkich nakładów pracy. Do ugotowania posiłku dla jednej osoby wystarczą m.in. podstawowe warzywa i kilka przypraw, które znajdziemy w większości kuchni.

Zupa krem z dyni: potrzebne składniki

  • śmietana do zupy 18-procentowa
  • jedna mała dynia
  • imbir mielony
  • szczypta soli i pieprzu
  • jedna mała cebula
  • jedna duża lub dwie małe marchewki
  • łyżka oliwy

Zupa krem z dyni: sposób przygotowania

  • Umyj i obierz dynie, a następnie pokrój ją na mniejsze kawałki. Pamiętaj o dokładnym wybraniu pestek.
  • Przez około pół godziny gotuj dynię razem z umytą i obraną marchewką. Gdy oba warzywa będą już miękkie, umieść je w garnuszku i dodaj pół litra wody.
  • Do marchewki i dyni dodaj cebulę, a całość dokładnie blenduj, aż składniki się połączą. Warzywa dopraw solą, pieprzem, imbirem, pamiętaj także o oliwie.

Jeśli zupa wyda ci się zbyt rzadka, dodaj do niej jedną lub dwie łyżki śmietany. Dyniowy smak zupy doskonale podkreślą ziołowe grzanki.

Zobacz także: Zobacz też: Ziemniaki nie tylko do obiadu
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić