Przepis na smażoną cebulkę. Tajemniczy składnik zupełnie zmienia smak

4

Smażona cebulka na patelni to proste, a jednocześnie bardzo pyszne danie. Może być zjedzona z chlebem, ale także być świetnym dodatkiem do mięs, np. do kiełbasy. Mało osób potrafi jednak przygotować to proste danie tak, aby rozpływało się w ustach. Sekretem jest ten składnik.

Przepis na smażoną cebulkę. Tajemniczy składnik zupełnie zmienia smak
Smażona cebulka na patelni. (Wikimedia Commons, DocteurCosmos)

Cebulka smażona to danie idealne dla każdego, kto nie ma czasu na gotowanie, a chce zjeść szybko coś smacznego. Wystarczy 15 minut i świetne danie gotowe. Jak jednak przyrządzić cebulkę, aby była niesamowita w smaku? Sekret to białe wino.

Przepis na smażoną cebulkę. Potrzebne składniki:

  • 1 stołowa łyżka oleju
  • 4 średniej wielkości cebule
  • 15 gramów masła
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • 200 ml białego, wytrawnego wina
Zobacz także: Jak zrobić syrop z młodych pędów sosny?

Przepis na smażoną cebulkę. Sposób wykonania:

  • Na patelni roztop masło z olejem, cukrem, pieprzem i solą. Do wszystkiego dodaj dwie łyżki wody. Gotuj tak wszystko przez chwilę.
  • W międzyczasie obierz cebulę, pokrój w drobną kosteczkę, a następnie wrzuć na patelnię. Przykryj pokrywką i duś przez 10 minut.
  • Dodaj białe wino i duś przez kolejne 5 minut - aż do odparowania trunku. Cebulka powinna w międzyczasie nabrać złocistej barwy. To znak, że jest już gotowa.

Taką cebulkę można zjeść ze świeżym chlebem, albo z kiełbaską.

Autor: HNM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić