Ewelina Kolecka
Ewelina Kolecka| 

Przepis na grzanki grzanki z chleba tostowego. Lekka przekąska na każdą porę dnia

4

Chleb jest jednym z podstawowych produktów spożywczych. Często zapominamy, na ile sposobów możemy wykorzystać go w kuchni. Przedstawiamy jeden z nich – przepis na chrupiące grzanki prosto z patelni.

Grzanki z chleba tostowego szczególnie przypadną do gustu miłośnikom włoskiej kuchni
Grzanki z chleba tostowego szczególnie przypadną do gustu miłośnikom włoskiej kuchni (Getty Images)

Grzanki z chleba tostowego to świetna propozycja zarówno dla wegan i wegetarian, jak i miłośników jedzenia mięsa. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników, a sposób jest na tyle prosty, że poradzi sobie z nim nawet amator. Przypadną do gustu szczególnie miłośnikom włoskiej kuchni.

Przepis na grzanki z chleba tostowego. Potrzebne składniki:

  • cztery kromki dowolnego chleba tostowego
  • masło ziołowe lub oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie
  • szczypta soli
  • warzywa lub mięso, które będziemy podawać na gotowych grzankach

Przepis na grzanki z chleba tostowego. Sposób przygotowania:

  • Pokrój grzanki w trójkąty, a następnie odrobinę spłaszcz za pomocą wałka do ciasta.
  • Rozpuść na patelni masło lub oliwę z oliwek, a kiedy już będzie rozgrzana – umieść na niej grzanki.
  • Smaż je, systematycznie przekładając z jednej strony na drugą do czasu, aż się lekko zarumienią.
  • Przypraw grzanki odrobiną ziół i soli.
  • Zdejmij grzanki z patelni i dodaj do nich drobno posiekany ząbek czosnku.

Grzanki podawaj ze swoimi ulubionymi warzywami, mięsem lub spożywaj bez dodatków. Prawda, że smakują pysznie i są łatwe w przygotowaniu?

Zobacz także: Zobacz też: Grzanki z parmezanem

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić