Blokuje wzrost guzów nowotworowych. Warto jeść jak najczęściej

111

Nowotwór trzustki ma bardzo ciężki przebieg i jest chorobą śmiertelną. Żeby się przed nim uchronić, należy zrezygnować z alkoholu, papierosów, dbać o prawidłową wagę i trzymać odpowiednią dietę. Oto lista produktów spożywczych, które zmniejszają ryzyko rozwoju raka trzustki.

Odpowiednia dieta może zmniejszać ryzyko rozwoju raka trzustki
Odpowiednia dieta może zmniejszać ryzyko rozwoju raka trzustki

Produkty pełnoziarniste

Spożywanie produktów pełnoziarnistych nie tylko poprawia przemianę materii i pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów, ale również chroni nasz organizm przed rozwojem komórek nowotworowych. To dzięki zawartości kwasu foliowego, który jest obecny również w szpinaku, pietruszce, sałacie, brokułach i koprze.

Ryby

Ryby to bogate źródło kwasów omega-3, które zmniejszają ryzyko rozwoju raka i hamują wzrost komórek nowotworowych. W rybach znajduje się również sporo selenu - silnego przeciwutleniacza. Ten pierwiastek śladowy niszczy szkodliwe wolne rodniki w organizmie. Ryby dostarczają nam także znaczne ilości cennego białka, co ułatwia nam utrzymanie smukłej sylwetki i obniża ryzyko zachorowania na nowotwór trzustki.

Kefir

Kefir jest znany ze swoich zdrowych właściwości. Zawarte w nim bakterie probiotyczne usprawniają pracę jelit i podnoszą odporność organizmu. Ponadto hamują rozwój nowotworów układu pokarmowego, w tym raka trzustki. Dlatego warto regularnie dodawać kefir do płatków owsianych, koktajlu czy sosu sałatkowego.

Rośliny strączkowe

Do tych roślin można zaliczyć groch, soczewicę, ciecierzycę i wszystkie odmiany fasoli. Ich stała obecność w naszym jadłospisie obniża ryzyko rozwoju komórek rakowych w układzie pokarmowym, dzięki zawartości błonnika pokarmowego i wapnia. W roślinach strączkowych znajdziemy również sporo dobrej jakości białka roślinnego, którym w znacznym stopniu można zastąpić białko zwierzęce, co pomoże ograniczyć jedzenie mięsa.

Świeże soki

Soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców mają w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Spożywanie tego rodzaju napojów neutralizuje niekorzystne działanie wolnych rodników i wpływa korzystnie na zdrowie całego organizmu. Znajdziemy w nich także fitochemikalia, takie jak karotenoidy, które wspierają układ odpornościowy i tym samym chronią nas przed nowotworami.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić