Chcesz jeść makaron i nie przytyć? Oto zasada, której musisz się trzymać

49

Wiele osób, chcąc zrzucić zbędne kilogramy rezygnuje z jedzenia makaronu. Jak się okazuje, wcale nie musisz sobie odmawiać ulubionych potraw z dodatkiem tego włoskiego przysmaku, żeby schudnąć. Wystarczy je tylko odpowiednio przyrządzić. Oto kilka zasad, których w trosce o swoją szczupła sylwetkę powinieneś przestrzegać, jedząc makaron.

Jedzenie makaronu nie musi być zakazane podczas odchudzania
Jedzenie makaronu nie musi być zakazane podczas odchudzania (Getty Images)

Zamiast zwykłego makaronu watro sięgnąć po produkt pełnoziarnisty, który jest zdecydowanie zdrowszy i mniej tuczący, ponieważ po jego zjedzeniu będziemy czuli się bardziej nasyceni. Poza tym żywność wyprodukowana z pełnych ziaren reguluje ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca oraz rozwoju cukrzycy typu 2.

Do potraw z makaronem powinno się dodawać jak najwięcej warzyw. Dodatkiem do makaronu z sosem pomidorowym może być np. sałatka z żółto-pomarańczowych warzyw i ciemno-zielonych warzyw liściastych skropionych oliwą z oliwek. Wtedy ten rodzaj tłuszczu ułatwi organizmowi wchłanianie cennych substancji odżywczych takich jak beta-karoten lub likopen.

Według naukowców ze Szwecji, danie z makaronem można przegryzać surową marchewką, dzięki czemu stężenie cukru we krwi nie podniesie się zbyt gwałtownie. Poza tym obecność tego warzywa podczas spożywania posiłku zwiększy uczucie sytości.

Dietetycy twierdzą, że najlepiej gotować makaron al dente. Podczas przyrządzania potrawy w ten sposób gorąca woda rozkłada cząstki skrobi, przez co organizm łatwiej przerabia węglowodany w energię.

Kolejnym sposobem na to, by makaron był mniej tuczący, to danie jedzone na zimno z dodatkiem dużej ilości przypraw. Z wyników badań opublikowanych w ''Nutrition&Metabolism'' wynika, że niska temperatura makaronu powoduje zmiany w jego strukturze chemicznej, a to pozytywnie wpływa na zachowanie szczupłej sylwetki.

W tym celu makaron po ugotowaniu należy ostudzić, a nawet na noc wstawić do lodówki. Jeśli nie przepadamy za zimnymi daniami, po ochłodzeniu makaronu należy go znowu podgrzać. To sposób doskonale znany osobom cierpiącym na insulinooporność czy cukrzycę.

Do tak przygotowanego posiłku warto dodać ostre przyprawy, np. chili lub pieprz cayenne. Zawierają one kapsaicynę, która zmniejsza apetyt, [ pobudza metabolizm i pomaga pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić