Chronią przed zakrzepicą, rakiem, miażdżycą. Jedz codziennie
Te pochodzące z mórz i oceanów produkty spożywcze zyskują w naszym kraju coraz większą popularność. Nic dziwnego, bo algi morskie są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć je na stałe do codziennego menu.
Algi morskie to wodorosty, które występują w środowisku morskim i w miejscach lądowych charakteryzującymi się dużą wilgotnością. Wśród tych glonów można wyróżnić ok. 100 jadalnych gatunków. Najbardziej popularne są w takich krajach jak Japonia, Korea, Chiny, Francja, Walia, Norwegia, Nowa Zelandia, Islandia, Anglia i Walia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
5 roślinnych źródeł kwasów omega-3. Ratunek dla serca i mózgu
Do najbardziej rozpowszechnionych odmian można zaliczyć arame, hijiki, kombu, chlorellę, dulse kelp, arame, spirulinę, nori i wakame. Doskonale sprawdzają się w kuchni jako dodatek do zup, sosów, smażonych i duszonych dań, sushi, zapiekanek oraz w formie posypki do sałatek. W tych glonach morskich znajdziemy m.in.: żelazo, magnez, fosfor, cynk, wapń, jod, wapń, witaminę C i E, witaminy z grupy B, beta-karoten, pełnowartościowe białko oraz kwas alginowy.
Dzięki zawartości wielu cennych elementów algi morskie wykazują właściwości moczopędne, przeciwzakrzepowe i przeciwmiażdżycowe. Obecna w nich fukoksantyna przyspiesza proces spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej, dlatego po algi morskie powinny sięgać osoby borykające się z nadwagą i otyłością. Poza tym pomagają oczyścić ciało z toksycznych substancji i układ pokarmowy z metali ciężkich, obniżają ciśnienie tętnicze i podnoszą naszego organizmu odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje.
Warto wspomnieć, że obniżają również zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu. Nie od dzisiaj wiadomo, że zaburzenia gospodarki lipidowej przyczyniają się do pojawienia się zmian miażdżycowych oraz rozwoju zawału mięśnia sercowego, udaru mózgu i niedokrwiennej choroby serca. Algi morskie to także źródło przeciwutleniaczy, które chronią nas przed rakiem i szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także opóźniają proces starzenia się organizmu.