Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Niszczy kości, płuca. "17 miligramów glinu na kilogram"

248

Według ekspertów jego nadmiar może powodować poważne problemy zdrowotne, bo w dużych ilościach ma działanie toksyczne na nasz organizm. A niestety okazuje się, że związki glinu znajdziemy w wielu powszechnie dostępnych i konsumowanych produktach, m.in. w herbacie czy roślinach strączkowych.

Niszczy kości, płuca. "17 miligramów glinu na kilogram"
Bezpieczna tygodniowa dawka glinu, którą można przyjąć wraz z żywnością to 7 mg na kilogram masy ciała (Getty Images, 2022 Getty Images)

Glin to pierwiastek naturalnie występuje w przyrodzie, m.in. to dlatego na jego temat narosło w ostatnim czasie wiele mitów. Niektórzy twierdzą, że np. nie powinno się pić herbaty z cytryną, gdyż to połączenie powoduje powstawanie związku o nazwie cytrynian glinu, który jest toksyczny dla naszego organizmu, przede wszystkim dla mózgu. Dietetyk Joanna Smarzak w rozmowie z WP abcZdrowie przyznaje jednak, że te twierdzenia są mocno na wyrost.

Do niedawna można było natknąć się na tego typu informacje, natomiast warto podkreślić, że w przypadku tego połączenia jest to mit. Podczas parzenia herbaty z liści uwalnia się do naparu jedynie ułamek procenta zawartego w nich glinu (jego poziom w naparze osiąga wartość do kilku miligramów na litr). Aby tego typu napój mógł nam zaszkodzić, należałoby wypić go w ogromnych ilościach. Dodawanie plasterka cytryny do herbaty nie zaszkodzi zdrowiu – skomentowała dla WP abcZdrowie dietetyczka.

Glin znajdziemy w wielu popularnych produktach spożywczych, m.in. w zbożach, grzybach, roślinach strączkowych, a także w owocach, np. w czerwonej porzeczce. Co ciekawe, jest on też obecny w ziołach – kminku, majeranku oraz tymianku oraz herbacie liściastej. Eksperci jednak przyznają, że w małych ilościach nie stanowi on zagrożenia dla zdrowia czy życia człowieka. Związki glinu są również dodawane przez producentów do niektórych leków i kosmetyków. Mogą również przenikać do żywności, np. z garnków.

Widziałam zestawienie dotyczące przecieru pomidorowego, który był gotowany w garnku aluminiowym oraz stalowym. Ten w garnku aluminiowym miał około 17 miligramów glinu na kilogram, a w stalowym nie miał nawet jednego – skomentowała dla serwisu WP abcZdrowie Kinga Głaszewska, dietetyczka.

Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) bezpieczna tygodniowa dawka glinu, którą można przyjąć wraz z żywnością to 7 mg na kilogram masy ciała. W dużej dawce przyjętej jednorazowo może doprowadzić do poważnych problemów w ośrodkowym układzie nerwowym, może też odkładać się w kościach i płucach. Według ekspertów glin łatwiej kumuluje się w mózgu pacjentów z chorobą Alzheimera.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 20.03.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Tykająca bomba na dnie Bałtyku. Przyjrzą się wrakom i niewybuchom
Podejrzany dron pod Koszalinem. Rolnik znalazł go na polu
Niemcy żałują decyzji o kupnie F-35? Berlin ma pewne obawy
Niemcy w strachu. "Codziennie napływają nowe hiobowe wieści"
Włochy: ambasadorowie modlą się o zdrowie papieża Franciszka
Szwecja wyśle myśliwce do Polski. "Jeśli nie będziemy chronić naszych sąsiadów..."
Kiedy może dojść do aresztowania Putina? Prof. Hofmański wyjaśnia
Putin zapewnia władze w Damaszku: popieramy "integralność terytorialną Syrii"
Zmarł dr Jerzy Łazowski. Był pionierem farmacji onkologicznej w Polsce
Ujawniono tajne akta dotyczące zabójstwa Kennedy'ego. Teraz mnożą się teorie spiskowe
Znalazłeś? Nie dotykaj. Leśnik: "Większość nie przeżywa kilkunastu godzin"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić