Niszczy kości, płuca. "17 miligramów glinu na kilogram"

Według ekspertów jego nadmiar może powodować poważne problemy zdrowotne, bo w dużych ilościach ma działanie toksyczne na nasz organizm. A niestety okazuje się, że związki glinu znajdziemy w wielu powszechnie dostępnych i konsumowanych produktach, m.in. w herbacie czy roślinach strączkowych.

xxxBezpieczna tygodniowa dawka glinu, którą można przyjąć wraz z żywnością to 7 mg na kilogram masy ciała
Źródło zdjęć: © Getty Images | 2022 Getty Images

Glin to pierwiastek naturalnie występuje w przyrodzie, m.in. to dlatego na jego temat narosło w ostatnim czasie wiele mitów. Niektórzy twierdzą, że np. nie powinno się pić herbaty z cytryną, gdyż to połączenie powoduje powstawanie związku o nazwie cytrynian glinu, który jest toksyczny dla naszego organizmu, przede wszystkim dla mózgu. Dietetyk Joanna Smarzak w rozmowie z WP abcZdrowie przyznaje jednak, że te twierdzenia są mocno na wyrost.

Do niedawna można było natknąć się na tego typu informacje, natomiast warto podkreślić, że w przypadku tego połączenia jest to mit. Podczas parzenia herbaty z liści uwalnia się do naparu jedynie ułamek procenta zawartego w nich glinu (jego poziom w naparze osiąga wartość do kilku miligramów na litr). Aby tego typu napój mógł nam zaszkodzić, należałoby wypić go w ogromnych ilościach. Dodawanie plasterka cytryny do herbaty nie zaszkodzi zdrowiu – skomentowała dla WP abcZdrowie dietetyczka.

Glin znajdziemy w wielu popularnych produktach spożywczych, m.in. w zbożach, grzybach, roślinach strączkowych, a także w owocach, np. w czerwonej porzeczce. Co ciekawe, jest on też obecny w ziołach – kminku, majeranku oraz tymianku oraz herbacie liściastej. Eksperci jednak przyznają, że w małych ilościach nie stanowi on zagrożenia dla zdrowia czy życia człowieka. Związki glinu są również dodawane przez producentów do niektórych leków i kosmetyków. Mogą również przenikać do żywności, np. z garnków.

Widziałam zestawienie dotyczące przecieru pomidorowego, który był gotowany w garnku aluminiowym oraz stalowym. Ten w garnku aluminiowym miał około 17 miligramów glinu na kilogram, a w stalowym nie miał nawet jednego – skomentowała dla serwisu WP abcZdrowie Kinga Głaszewska, dietetyczka.

Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) bezpieczna tygodniowa dawka glinu, którą można przyjąć wraz z żywnością to 7 mg na kilogram masy ciała. W dużej dawce przyjętej jednorazowo może doprowadzić do poważnych problemów w ośrodkowym układzie nerwowym, może też odkładać się w kościach i płucach. Według ekspertów glin łatwiej kumuluje się w mózgu pacjentów z chorobą Alzheimera.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków