Czerwienią się na drzewach. Lasy Państwowe radzą, jak jeść te trujące owoce

7

Dla wielu z nas jest symbolem nadchodzącej jesieni. Jarzębina, bo o niej mowa, już zaczęła pojawiać się na drzewach i krzewach. Spotkamy ją na terenie całej Europy i w Azji. Nie każdy wie, że jarzębinę można nie tylko podziwiać, ale także jeść!

Czerwienią się na drzewach. Lasy Państwowe radzą, jak jeść te trujące owoce
Na drzewach już zaczyna być widać jarzębiny (Pixabay)

Jarzębina jako roślina kwitnie od maja do czerwca. Natomiast już późnym latem i początkiem jesieni pojawiają się jej owoce. Ich oryginalny kolor przyciąga ptaki, które chętnie się nimi żywią. Owoce jarzębiny znalazły się też w menu lisów, saren i borsuków. Mogą się też znajdować w menu...ludzi. Jest jednak pewien warunek.

Trujący kwas parasorbowy

Oprócz charakterystycznej w smaku goryczki, jarzębiny zawierają także kwas parasorbowy, który jest trujący. Są jednak sposoby na pozbawienie owoców jarzębiny tych dwóch rzeczy.

Przed przygotowaniem do spożycia, trzeba jednak pamiętać o wyparzeniu lub przemrożeniu owoców jarzębiny, by pozbyć się goryczki i trującego kwasu parasorbowego - radzą na Facebooku Lasy Państwowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: #dziejesienazywo: Jarzębina - królowa witaminy C

I przypominają, że z jarzębiny można robić zarówno soki, jak i dżemy, musy, marmoladę czy wódkę "jarzębiak". W czasach PRLu popularnym przysmakiem były też draże jarzębinowe.

Trwa ładowanie wpisu:facebook

Jarzębina to bomba zdrowotna

Nie powinniśmy się zniechęcać faktem, że świeżo zerwana jarzębina jest trująca. Warto podjąć wysiłek i przygotować ją tak, by nadawała się do spożycia, gdyż ma w sobie mnóstwo cennych substancji odżywczych. Wśród nich witaminy z grupy B, witaminy z grupy K, beta-karoten oraz takie minerały, jak magnez, wapń, cynk, miedź i żelazo.

Jarzębina ma też bardzo dużą zawartość witaminy C - w 100 g jest jej ok. 45 mg, czyli tyle samo, co w owocach cytrusowych. To oznacza, że idealnie sprawdza się przy przeziębieniach. Ma silne właściwości antyoksydacyjne. Działa przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowo, ale też ściągająco, żółciopędnie i moczopędnie. Reguluje metabolizm i usprawnia krążenie - po prostu skarbnica zdrowia.

Macie jakieś ulubione przepisy z wykorzystaniem jarzębiny?

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić